Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na maślance z jabłkami, kruszonką i bakaliami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

maślanka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
olej 1/2 szklanki
jaja 2 sztuki
mąka 2,5 szklanki
proszek do pieczenia 3 łyżeczki
migdały 100 g (zmielone)
skórka pomarańczowa 100 g
jabłka 2 sztuki

Kruszonka

mąka 3/4 szklanki
cukier 1/2 szklanki
margaryna 1/2 kostki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na maślance z jabłkami, kruszonką i bakaliami

Kroki postępowania

1
1. Z podanych składników wyrabiamy ręcznie kruszonkę, i odstawiamy. Jajka dokładnie ucieramy trzepaczką z cukrem.
Krok 1 - Ciasto na maślance z jabłkami, kruszonką i bakaliami foto
2
2. Stopniowo dodajemy maślankę, cały czas ucierając trzepaczką. Następnie stopniowo dolewamy olej i ucieramy. Dodajemy stopniowo przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia i zmielone migdały. Ucieramy dokładnie na gładką masę. Wlewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą formy 25x35 cm, lub do prodziża.
Krok 2 - Ciasto na maślance z jabłkami, kruszonką i bakaliami foto
3
3. Następnie na wierzchu ciasta wysypujemy pomarańczową skórkę i przykrywamy je pokrojonym w plasterki jabłkiem. Całość obsypujemy kruszonką. Pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach.
Krok 3 - Ciasto na maślance z jabłkami, kruszonką i bakaliami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1young 17.05.2015 15:17
z chęcią bym spróbowała :)
Stenka 17.05.2015 13:03
smaczne ciasto
ania2610 17.05.2015 11:30
bardzo lubię ciasta z maślanką, zawsze są delikatne i kruche

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak