Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na maślance z chia i owocami
- ciasto na maślance z chia i owocami
- ciasto z cynamonem
- idealne z ulubionymi, sezonowymi owocami
- pyszny deser dla całej rodziny
- łatwe do przygotowania
KROK 1. Obie mąki wsypujemy do miski i mieszamy je z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz szczyptą soli. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na jednolitą i gładką masę, a następnie dolewamy olej i kolejno maślankę*.
* Maślanka oraz jajka powinny mieć temperaturę pokojową
KROK 2. Do mokrej masy dodajemy suche składniki z miski i łączymy wszystko na niskich obrotach miksera. Na koniec do ciasta dodajemy nasiona chia i delikatnie mieszamy.
KROK 3. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem obsypanym bułką tartą. Na wierzchu układamy pokrojone owoce. Warto je delikatnie oprószyć mąką, aby nie opadły na dno ciasta. Następnie posypujemy je dużą szczyptą cynamonu.
KROK 4. Blaszkę (ja miałam o wymiarach 20 cm x 25 cm) wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 45 minut (do suchego patyczka). Po ostygnięciu posypujemy je cukrem pudrem.