Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na maślance z chia i owocami

2.0
(3)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Delikatne, puszyste i aromatyczne ciasto z nasionami chia, cynamonem oraz sezonowymi owocami. To szybki i prosty w przygotowaniu deser dla całej rodziny. Do jego przygotowania użyłam jabłek, nektarynek oraz fig, ale możemy dodać także inne owoce.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 250 gramów
mąka orkiszowa 150 gramów
maślanka 1 szklanka
olej 0.5 szklanki
cukier 0.75 szklanki
jajko 3 sztuki
nasiona chia 1 duża łyż.
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
Cynamon mielony Prymat 0.5 łyżeczki
sól 1 szczypta

DODATKI

jabłka 2 sztuki
nektarynka 3 sztuki
figi 3 sztuki
Cynamon mielony Prymat 1 szczypta
cukier puder 3 łyżeczki

Porada

Do przygotowania ciasta świetnie nadadzą się także inne sezonowe owoce tj. śliwki, gruszki czy brzoskwinie. Na wierzch ciasta możemy również dodać ulubiony dżem i przełożyć go z owocami.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na maślance z chia i owocami

  • ciasto na maślance z chia i owocami
  • ciasto z cynamonem
  • idealne z ulubionymi, sezonowymi owocami 
  • pyszny deser dla całej rodziny
  • łatwe do przygotowania

KROK 1. Obie mąki wsypujemy do miski i mieszamy je z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz szczyptą soli. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na jednolitą i gładką masę, a następnie dolewamy olej i kolejno maślankę*.

* Maślanka oraz jajka powinny mieć temperaturę pokojową

KROK 2. Do mokrej masy dodajemy suche składniki z miski i łączymy wszystko na niskich obrotach miksera. Na koniec do ciasta dodajemy nasiona chia i delikatnie mieszamy.

KROK 3. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem obsypanym bułką tartą. Na wierzchu układamy pokrojone owoce. Warto je delikatnie oprószyć mąką, aby nie opadły na dno ciasta. Następnie posypujemy je dużą szczyptą cynamonu.

KROK 4. Blaszkę (ja miałam o wymiarach 20 cm x 25 cm) wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 45 minut (do suchego patyczka). Po ostygnięciu posypujemy je cukrem pudrem.

 

 

Ciasto na maślance z chia i owocami warto zostawić po upieczeniu na 10 - 12 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Ciasto wtedy "odpocznie", nie opadnie i będzie idealnie puszyste :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak