Ciasto na maślance z chia i owocami

Ciasto na maślance z chia i owocami

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Delikatne, puszyste i aromatyczne ciasto z nasionami chia, cynamonem oraz sezonowymi owocami. To szybki i prosty w przygotowaniu deser dla całej rodziny. Do jego przygotowania użyłam jabłek, nektarynek oraz fig, ale możemy dodać także inne owoce.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

CIASTO

  • mąka pszenna

    250 gramów
  • mąka orkiszowa

    150 gramów
  • maślanka

    1 szklanka
  • olej

    0.5 szklanki
  • cukier

    0.75 szklanki
  • jajko

    3 sztuki
  • nasiona chia

    1 duża łyż.
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • Cynamon mielony Prymat

    0.5 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta

DODATKI

  • jabłka

    2 sztuki
  • nektarynka

    3 sztuki
  • figi

    3 sztuki
  • Cynamon mielony Prymat

    1 szczypta
  • cukier puder

    3 łyżeczki
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto na maślance z chia i owocami

  • ciasto na maślance z chia i owocami
  • ciasto z cynamonem
  • idealne z ulubionymi, sezonowymi owocami 
  • pyszny deser dla całej rodziny
  • łatwe do przygotowania

KROK 1. Obie mąki wsypujemy do miski i mieszamy je z proszkiem do pieczenia, cynamonem oraz szczyptą soli. Jajka ubijamy z cukrem za pomocą miksera na jednolitą i gładką masę, a następnie dolewamy olej i kolejno maślankę*.

* Maślanka oraz jajka powinny mieć temperaturę pokojową

KROK 2. Do mokrej masy dodajemy suche składniki z miski i łączymy wszystko na niskich obrotach miksera. Na koniec do ciasta dodajemy nasiona chia i delikatnie mieszamy.

KROK 3. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem obsypanym bułką tartą. Na wierzchu układamy pokrojone owoce. Warto je delikatnie oprószyć mąką, aby nie opadły na dno ciasta. Następnie posypujemy je dużą szczyptą cynamonu.

KROK 4. Blaszkę (ja miałam o wymiarach 20 cm x 25 cm) wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (grzanie góra - dół) i pieczemy przez około 45 minut (do suchego patyczka). Po ostygnięciu posypujemy je cukrem pudrem.

 

 

Ciasto na maślance z chia i owocami warto zostawić po upieczeniu na 10 - 12 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Ciasto wtedy "odpocznie", nie opadnie i będzie idealnie puszyste :)

Futka
Do przygotowania ciasta świetnie nadadzą się także inne sezonowe owoce tj. śliwki, gruszki czy brzoskwinie. Na wierzch ciasta możemy również dodać ulubiony dżem i przełożyć go z owocami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat