Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na maślance

apb
2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jaja 3 szt
cukier 1 szkl
mąka 3-3,5 szkl
olej 1/2 szkl
maślanka 3/4 szkl
proszek do pieczenia 1 i1/4 opakowania
cukier waniliowy 1 opakowanie
owoce
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na maślance

Na poczatku przygotujmy kruszonkę: mąkę,żółtko do ciasta)(białko dodajemy, masło i cukier nalezy wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Proporcje ustalamy samodzielnie, w zależności od tego, jaką ilość kruszonki chcemy mieć.Kruszonkę wkładamy do zamrażalnika na 30 minut
Ciasto:
jajka i białko (z kruszonki) ucieramy z cukrem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, olej, maślankę. miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto wylewamy na prostokątną masę, dodajemy owoce (ja osobiście najbardziej lubie to ciasto z rabarbarem i/lub truskawkami) na wierzch ścieramy kruszonkę.
Ciasto wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 minu, wyjąć po 15 minutach.
Smacznego

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak