Ciasto na maślance

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • maślanka

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    2,5 szklanki
  • jajko

    3 sztuki
  • olej

    0,5 szklanki
  • cukier wanilinowy

    1 łyżka
  • owoce

  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób wykonania:
Wszystko wrzucić do miski, wymieszać i wylać na blachę (natłuszczoną i wysypaną tartą bułką, albo wyłożoną papierem do pieczenia). Na wierzch wyłożyć jakiś owoc (sezonowy, kompotowy, mogą być tarte jabłka i cynamon, mogą być wiśnie, co kto lubi) i posypać pokruszoną kruszonką.
Piec około 30-35 minut w 175 stopniach. Porcja na blaszkę ok. 35x25 cm.

Zamiast maślanki można dać kefir lub jogurt (naturalny, albo owocowy, tylko dopasować sobie smak do dodawanych owoców)

Kruszonka:(wersja dla leniwych-moja ulubiona )
1 szklanka maki
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
cukier waniliowy

Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w rondelku, mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
KOBRA 27.06.2012 22:13
~pyszotka
KOBRA 27.06.2012 22:13
~pyszotka
kate.500 14.06.2012 11:38
pysznie wyglada
jolanta19 10.06.2012 15:46
super wygląda
Sylwia29 10.06.2012 12:42
Też takie tobie !;) Bardzo smaczne !;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat