Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na maślance

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

maślanka 1 szklanka
cukier 1 szklanka
mąka pszenna 2,5 szklanki
jajko 3 sztuki
olej 0,5 szklanki
cukier wanilinowy 1 łyżka
owoce
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na maślance

Sposób wykonania:
Wszystko wrzucić do miski, wymieszać i wylać na blachę (natłuszczoną i wysypaną tartą bułką, albo wyłożoną papierem do pieczenia). Na wierzch wyłożyć jakiś owoc (sezonowy, kompotowy, mogą być tarte jabłka i cynamon, mogą być wiśnie, co kto lubi) i posypać pokruszoną kruszonką.
Piec około 30-35 minut w 175 stopniach. Porcja na blaszkę ok. 35x25 cm.

Zamiast maślanki można dać kefir lub jogurt (naturalny, albo owocowy, tylko dopasować sobie smak do dodawanych owoców)

Kruszonka:(wersja dla leniwych-moja ulubiona )
1 szklanka maki
1/2 szklanki cukru
1/2 kostki masła
cukier waniliowy

Mąkę wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztopić w rondelku, mocno podgrzać i takim gorącym zalać suche składniki. Dobrze wymieszać.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KOBRA 27.06.2012 22:13
~pyszotka
KOBRA 27.06.2012 22:13
~pyszotka
kate.500 14.06.2012 11:38
pysznie wyglada
jolanta19 10.06.2012 15:46
super wygląda
Sylwia29 10.06.2012 12:42
Też takie tobie !;) Bardzo smaczne !;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak