Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto na domowe ptysie

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 20 dag.
margaryna 15 dag.
mleko 250 ml.
jajko 7 szt.
sól szczypta
tłuszcz do posmarowania blachy
woda 100 ml.

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto na domowe ptysie

Do garnka wlewamy mleko i wodę.Dodajemy magrarynę i sól.Zagotowujemy.Następnie do wrzącego płynu dodajemy mąkę pszenną i szybko mieszamy.Zaparzoną mąkę podgrzewamy i bardzo szybko mieszamy aż masa będzie gładka i będzie odstawać od naczynia.Następnie przekładamy do miski, dodajemy po jednym jajku stale ucierając.Na posmarowanej tłuszczem blasze formujemy z ciasta ptysie.Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp.180 stopnii na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dianix 14.07.2013 20:43
i ja tez libi3e
mic 08.06.2013 21:04
ptysie, lubie
Dorota59 04.01.2013 15:05
chętnie wypróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak