Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na czasie czyli kwaśny rabarbar i słodka beza

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto

margaryna 25 dkg
cukier 5 łyżek
jajko 2 szt
żółtko jajek 4 szt
cukier waniliowy 1 szt
mąka pszenna 25 dkg
mąka ziemniaczana 15 dkg
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

dodatkowo

rabarbar 50 dkg
białko 4 szt
cukier 20 dkg
wiórki kokosowe 3 łyżki
płatki migdałowe 3-4 łyżki
cukier waniliowy 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na czasie czyli kwaśny rabarbar i słodka beza

Kroki postępowania

1
Rabarbar myjemy kroimy w kawałki zalewamy wrzątkiem na moment odsączamy posypujemy łyżką cukru zostawiamy.
Krok 1 - Ciasto na czasie  czyli kwaśny rabarbar i słodka beza foto
2
Do miski dajemy miękką margarynę wbijamy po jednym jajku ucieramy mikserem ,cukier też dajemy stopniowo na zmianę z zółtkami.
Krok 2 - Ciasto na czasie  czyli kwaśny rabarbar i słodka beza foto
3
Do dobrze utartej masy wsypujemy wymieszane mąki i proszek do pieczenia mieszamy.
Krok 3 - Ciasto na czasie  czyli kwaśny rabarbar i słodka beza foto
4
Ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem.
Krok 4 - Ciasto na czasie  czyli kwaśny rabarbar i słodka beza foto
5
Na ciasto wykładamy rabarbar lekko wciskamy go w ciasto .
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 30 minut.
Krok 5 - Ciasto na czasie  czyli kwaśny rabarbar i słodka beza foto
6
Ubijamy białka z cukrem .
Do ubitych białek dodajemy wiórki kokosowe mieszamy ale ręcznie.
Krok 6 - Ciasto na czasie  czyli kwaśny rabarbar i słodka beza foto
7
Bezę wykładamy na nie dopieczone ciasto na górę posypujemy płatki migdałowe.
Krok 7 - Ciasto na czasie  czyli kwaśny rabarbar i słodka beza foto
8
Blachę wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy aż beza się zarumieni około 15 minut .

POLECAM!!!
Krok 8 - Ciasto na czasie  czyli kwaśny rabarbar i słodka beza foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Hrabina w kuchni 21.05.2015 21:37
Super ciasto :)
adelajda 06.05.2015 13:06
Mi będzie smakowała :)))
gusia1000 03.05.2015 18:25
Znane i dobre ciasto. Też tak robię.
gosia56 03.05.2015 10:13
Bardzo dziękuję za miłe komentarze;)
gosia56 03.05.2015 10:12
Też juz miałam smaka na takie ciasto bo w sezonie zawsze musi być parę razy.
Róża1 02.05.2015 22:17
też dzisiaj robiłam rabarbarowe :-) , ale Twoje najlepsze :-)
Bernadeta1 02.05.2015 19:28
narobiłaś mi smaku na takie pyszne ciasto
Jadwiga/Jaga85 02.05.2015 18:36
Oj bardzo na czasie i bardzo smacznie!
Skotka 02.05.2015 17:08
Pyszne ciasteczko:)
gosia561 02.05.2015 17:02
apetyczne te ciacha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak