Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto na białkach

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

białko 4 szt
mąka krupczatka 2 szkl
mleko 2% 1 szkl
drożdże świeże 3 dkg
cukier puder 1/2 szkl
cukier kryształ 1 łyżka
margaryna 1/2 kostki
orzechy włoskie 5 dkg
wiórki kokosowe 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto na białkach

Drożdże wymieszać z ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukrem kryształem. Odstawić w ciepłe miejsce aż wyrosną. Białka ubić z pudrem na sztywna pianę. Mąkę przesiać do miski. Dodać pianę i drożdże, wymieszać do połączenia. Dodać orzechy i wiórki, a następnie stopioną margarynę. Zmiksować na niskich obrotach do połączenia. Ostawiać do wyrośnięcia. Blaszkę (20x35 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i ponownie odstawić do wyrośnięcia.
Piec około 40 minut w temperaturze 170 stopni. Przed pieczeniem można posypać kruszonką albo po pieczeniu cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jola1508 04.01.2015 22:26
fajny przepis ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak