Ciasto murzynek

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    3 sztuki
  • cukier

    1 szklanka
  • olej

    1 szklanka
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    5 łyżek
  • margaryna

    1/3 kostki
  • mąka

    3 szklanki
  • woda

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto murzynek foto
Jajka wybijam do naczynia. Jajka ucieram za pomocą miksera do momentu kiedy będą puszyste. Jajka łączę z cukrem (2 łyżki odkładam). Całość dokładnie mieszam, po czym dodaję olej.
Krok 2 - Ciasto murzynek foto
Do masy dodaję na koniec mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia.

Krok 3 - Ciasto murzynek foto
Następnie dodaję 3 łyżki kakao i całość mieszam. Masę przelewam do formy, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 190C przez 40 minut. Następnie ciasto studzę.
Krok 4 - Ciasto murzynek foto
W rondlu gotuję wodę i dodaję cukier. Całość mieszam do momentu, kiedy cukier się rozpuści. Następnie dodaję kakao. Całość energicznie mieszam za pomocą łyżki. Następnie dodaję margarynę.

Polewę mieszam do momentu połączenia się składników, po czym ją studzę.
Krok 5 - Ciasto murzynek foto
Gęstniejącą polewę nakładam na ciasto. Polewę rozsmarowuję na całej powierzchni. Ciasto pozostawiam do zastygnięcia polewy.

Krok 6 - Ciasto murzynek foto
Następnie kroję je na porcje i nakładam na talerz.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 02.07.2017 00:53
Dobre ciasto.
Motorek 01.07.2017 21:26
proste i smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat