Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najlepsze przepisy na grilla SPRAWDŹ

Ciasto murzynek

4.8
(741)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 5+ os.

Ciasto murzynek, jest łatwe w wykonaniu, a z pewnością zasmakuje wszystkim! Mocno czekoladowe, puszyste, oblane czekoladą - czy to nie brzmi jak deser idealny? Koniecznie wypróbuj ten sprawdzony przepis na ciasto murzynek i ciesz się jego wyjątkowym smakiem. 

Jeśli poszukujesz deserowych inspiracji, koniecznie odwiedź zakładkę CIASTA w serwisie Doradca Smaku.

Składniki:

Ciasto:

mąka pszenna
1,5 szklanki
cukier
1 szklanka
margaryna
250 gramów
mleko
125 mililitrów
jajko
4 sztuki
kakao
3-4 łyżki
proszek do pieczenia
2 łyżeczki
aromat rumowy
kilka kropel

Polewa:

kakao
2 łyżki
cukier
5 łyżek
śmietana 30%
3 łyżki
masło
2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto murzynek

  • przepis na ciasto kakaowe
  • tort dla dziecka na urodziny
  • ciasto łatwe w zrobieniu
  • ciasto murzynek na każdą okazję

Mocno kakaowe i niebiańsko pyszne! Tak musi smakować jedno z najczęściej przygotowywanych ciast, czyli ciasto murzynek! Jeśli dodatek kakao nie jest dla Was wystarczający - koniecznie udekorujcie ciasto płynną formą czekolady! 

Wymiary tortownicy - 26/28 cm

Kroki postępowania

1

Do garnka wlewamy mleko, dodajemy margarynę, cukier oraz kakao i delikatnie mieszając zagotowujemy (na małym ogniu).

Krok 1 - Ciasto murzynek foto
2
Chwilę mieszamy do dokładnego połączenia składników, zdejmujemy z ognia i studzimy.
Krok 2 - Ciasto murzynek foto
3
W tym czasie ubijamy na sztywno pianę z białek.
Krok 3 - Ciasto murzynek foto
4

Do osobnej miski przelewamy ostudzoną masę kakaową i cały czas miksując dodajemy do niej po 1 żółtku.

Krok 4 - Ciasto murzynek foto
5

Następnie dodajemy przesianą mąkę proszkiem do pieczenia i kilka kropli aromatu (najlepiej rumowego). Wszystko dokładnie miksujemy.

Krok 5 - Ciasto murzynek foto
6
Na koniec przekładamy ubitą pianę i delikatnie mieszamy ręcznie (ja to robię silikonową łopatką, nie miksuję, aby nie rozbić struktury białek). Ciasto jest wtedy napowietrzone i puszyste.
Krok 6 - Ciasto murzynek foto
7

Przelewamy ciasto do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy, pieczemy 45-50 minut w 170 stopni. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i pozostawiamy do ostygnięcia.

Krok 7 - Ciasto murzynek foto
8

Polewa: wszystkie składniki polewy przekładamy do rondelka.

Krok 8 - Ciasto murzynek foto
9
Na malutkim ogniu cały czas mieszając zagotowujemy polewę. Chwilę studzimy i polewamy jeszcze ciepłą, (ale nie gorącą) ciasto.
Krok 9 - Ciasto murzynek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Teddy 3 tygodnie temu
ciasto super tylko zmieniłem przepis ubijamy całe jajka z cukrem plus pół szklanki oleju rzepakowego zamiast masła i reszta bez zmian.Pieczenie góra -dół
Doradca Smaku 2 tygodnie temu
Super, miło to czytać!
Gumis 5 tygodni temu
Wyszedł zakalec nie spróbuję ponownie
Zofia 10.02.2025 16:59
Gorzeszgo przepisu nigdy nie widziałam
Doradca Smaku 11.02.2025 08:43
Co dokładnie jest nie tak?
Gocha 04.02.2025 19:52
Właśnie spróbowałam, ciasto jest pyszne, wilgotne i wyrośniete. Polecam
Macda 12.01.2025 12:38
Zakalec
menia 02.01.2025 14:42
właśnie robię trzeci raz, ale od pierwszego razu w garnku w którym odbywał się pierwszy krok .Po schłodzeniu go, dodaję pozostałe składniki i z niego wylewam na blaszkę. Oszczędność ciasta i naczyń (BRUDNYCH) CIASTO WYCHODZI SMACZNE -)
Grażyna 24.12.2024 08:17
Beznadziejny przepis. Nieodpowiednie proporcje. Ciasto wychodzi twarde jak skala. Nie polecam.
Patrycja 04.02.2025 20:01
Robię już kolejny raz z rzędu z tego przepisu murzynka i wychodzi idealnie. Może źle odmierza Pani proporcje.
Mona 22.12.2024 19:03
Murzynek wyszedl super..upieklam wg przepisu lecz godzinę i w temperaturze 180 stopni w blaszce keksowej.
Doradca Smaku 23.12.2024 08:34
Dziękuję za komentarz i wskazówkę, jak piec murzynka w keksówce.
Xx 19.12.2024 20:51
Ile gram maki, cukru ? Ile ml mleka?
Kaja 13.12.2024 17:41
Fajnie gdyby było napisane przy kroku z pianą z białek że odstawiamy ją na bok i do NOWEJ miski dodajemy mieszankę mleka margaryny i kakao.
Doradca Smaku 16.12.2024 08:42
Słuszna uwaga! Dziękuję za komentarz - dodałem to do przepisu.
Xx 09.12.2024 19:12
Dzien dobry zamiast tortowinicy to jaka blaszkę można użyć o wymiarach
Doradca Smaku 10.12.2024 08:16
około 25x21 cm np.
Moniq 03.12.2024 19:07
Witam w szklanki mąki, skąd mam wiedzieć jaka szklankę Pani użyła? Mogę przepis prosić w gramach
Doradca Smaku 04.12.2024 10:00
Proponuję, by korzystała Pani ze szklanki o pojemności 250 gramów i w ten sposób odmierzała składniki.
Aga 06.11.2024 14:37
Mam pytanie, czy piec w piekarniku z termoobiegiem czy bez?
Doradca Smaku 07.11.2024 16:22
Najlepiej z trybem "góra-dół".
Doradca Smaku 07.10.2024 09:23
Czytam Państwa komentarze o zakalcu - analizując przepis podejrzewam, że winna jest za mała blacha. Dodałem informację do przepisu, że powinna mieć ona średnicę 26-28 cm.
Tortunio 06.01.2025 10:53
O matko, strasznie wielka ta tortownica!
Gosia 05.10.2024 11:55
Pyszne ciasto, puszyste, aromatyczne, mocno czekoladowe, polewa też super, ja do swojej dodałam trochę mleka w proszku, bo lubię ten smak. Mam tylko pytanie o wielkość blaszki, użyłam tortownicy 22 cm i musiałam 3 razy dopiekać, na szczęście nie zrobił się zakalec, chociaż dopiekałam przestudzone ;) ciasto wyszło bardzo wysokie stąd potrzeba dopiekania. Jakiej blachy najlepiej użyć?
MC 29.09.2024 17:47
Hmm ktoś też robił dokładnie wg proporcji bo mi ciasto wyszło jak na chleb gęste i łyżka stoi ciężko to rozprowadzić po całej blasze.
To ja hania 13.08.2024 15:55
Nie Dobre wyszło nie poleca xd
Ja 14.06.2024 16:33
Kurde a ja zrobiłem wszyściutko kroczek po kroczku i wyszedl zakalec o.O
Magda 08.06.2024 22:06
Ciasto robiłam już wiele razy za każdym razem wychodzi pyszne. Polecam
Monika 27.05.2024 22:50
W smaku pyszne ale wyszedł mi zakalec (taka ciemna cześć przez środek). Robiłam wszystko według przepisu. Co mogło być nie tak?
Doradca Smaku 28.05.2024 08:02
Najprawdopodobniej ciasto się nie dopiekło. Należy wydłużyć czas pieczenia lub ustawić 180 stopni zamiast 170.
Paula 20.12.2023 23:32
Zapomniałam o oleju,ale niczego mu nie brakuje :-D Pyszne i wygląda świetnie. Dzięki wielkie za przepis
Kama 15.12.2023 18:37
Właśnie upiekłam ciasto pięknie wygląda i wspaniale smakuje polecam
Anna 24.10.2023 14:00
W okrągłej formie potrzebował mój murzynek całą godzinę by się przepiekl. Wyszedł ale wspaniały.
Iwa 22.10.2023 18:45
Murzynek jest mega pyszny..Ciasto jest pulchne i wilgotne,a z polewą wygląda wyśmienicie. Piekłam pierwszy raz i się udał.Z innych przepisów wychodziły zapałce.
Martirenti 18.03.2023 15:19
Super najlepsze ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak