Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto murzynek
- przepis na ciasto kakaowe
- tort dla dziecka na urodziny
- ciasto łatwe w zrobieniu
- ciasto murzynek na każdą okazję
Mocno kakaowe i niebiańsko pyszne! Tak musi smakować jedno z najczęściej przygotowywanych ciast, czyli ciasto murzynek! Jeśli dodatek kakao nie jest dla Was wystarczający - koniecznie udekorujcie ciasto płynną formą czekolady!
Wymiary tortownicy - 26/28 cm
Kroki postępowania
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy margarynę, cukier oraz kakao i delikatnie mieszając zagotowujemy (na małym ogniu).



Do osobnej miski przelewamy ostudzoną masę kakaową i cały czas miksując dodajemy do niej po 1 żółtku.

Następnie dodajemy przesianą mąkę proszkiem do pieczenia i kilka kropli aromatu (najlepiej rumowego). Wszystko dokładnie miksujemy.


Przelewamy ciasto do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą tortownicy, pieczemy 45-50 minut w 170 stopni. Po upieczeniu uchylamy piekarnik i pozostawiamy do ostygnięcia.

Polewa: wszystkie składniki polewy przekładamy do rondelka.

