Ciasto morelowo - rabarbarowe.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Kruche ciasto

  • mąka krupczatka

    2 szklanki
  • cukier brązowy

    1/2 szklanki
  • masło

    200 g
  • żółtka

    3 sztuki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka

Farsz

  • rabarbar

    1 kg
  • morele

    świeże 600 g
  • cukier kryształ

    3 łyżki

Piana

  • białka

    3 sztuki
  • sól

    szczypta
  • budyń śmietankowy

    z cukrem 1 opakowanie

Dodatkowo

  • cukier puder

    do oprószenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto morelowo - rabarbarowe. foto
Do miski wsypać mąkę krupczatkę, dosypać brązowy cukier, dodać żółtka, pokrojone masło na mniejsze części, a na końcu wsypać proszek do pieczenia.
Krok 2 - Ciasto morelowo - rabarbarowe. foto
Wyrobić na jednolitą masę i dobrze schłodzić w lodówce.
Krok 3 - Ciasto morelowo - rabarbarowe. foto
Mała blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i rozłożyć 2/3 ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec do zrumienienia przez 20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Krok 4 - Ciasto morelowo - rabarbarowe. foto
Podpieczony spód ciasta wystudzić.
Krok 5 - Ciasto morelowo - rabarbarowe. foto
Ubić pianę z białek na sztywno, a potem dodać do piany budyń z cukrem ( może to być dowolny budyń, zależy co kto lubi ) i zmiksować.
Krok 6 - Ciasto morelowo - rabarbarowe. foto
Ostudzony spód ciasta posypać bułką tartą.
Krok 7 - Ciasto morelowo - rabarbarowe. foto
Rabarbar obrać, pokroić na mniejsze części i wymieszać z cukrem. Wyłożyć na spód ciasta.
Krok 8 - Ciasto morelowo - rabarbarowe. foto
Na rabarbar wyłożyć ubitą pianę z budyniem.
Krok 9 - Ciasto morelowo - rabarbarowe. foto
Na pianie poukładać morele skórką do dołu.
Krok 10 - Ciasto morelowo - rabarbarowe. foto
Na morele poskubać pozostałe ciasto.
Krok 11 - Ciasto morelowo - rabarbarowe. foto
Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez 35 - 40 minut.
Krok 12 - Ciasto morelowo - rabarbarowe. foto
Ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Krok 13 - Ciasto morelowo - rabarbarowe. foto
Smacznego !
Renata9
Ciasto było przeznaczone dla kogoś do poczęstowania, więc nie zrobiłam jego przekroju. Do tego ciasta można dodawać różne owoce, zależy kto co lubi :-)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jagódka77 15.06.2015 12:31
chętnie bym zjadła kawałek
staropolanka5 15.06.2015 11:43
smaczne ciasto
Wacław 11.06.2015 11:28
pyszne,poprosze o kawałek ;-)
pestka 11.06.2015 10:31
lubię ciasta z owocami
as28 11.06.2015 09:26
mniam mniam
Krzysztof15 11.06.2015 06:32
bardzo smaczne
Joannasz3190 10.06.2015 22:07
Moje smaki :)
Zdzisław 10.06.2015 21:56
takie ciasta bardzo lubię

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat