Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto morelowe z kruszonką

3.0
(12)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 1/2 kg
masło 8 dkg
jajko 2
żółtko jajek 1
cukier 1/2 szklanki
drpżdze 5 dkg
mleko 1/2 szklanki
konfitura morelowa 650 g słoik
sól szczypta
kruszonka
mąka 2 szklanki
cukier puder 1,5 szklanki
masło 1/2 kostki
żółtko jajek 1

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto morelowe z kruszonką

Mąkę przesiać do miski. Mleko podgrzać i w 2 łyżkach ciepłego mleka z dodatkiem 1 łyżki cukru rozetrzeć w miseczce drożdze. W mące zrobić na środku gołeczek wlać rozpuszczone drożdze , przysypać lekko mąką i przykryć ściereczką . Pozostawić w ciepłym miejscu. Masło rozpuścić, jajka i żółtko lekko roztrzepać w miseczce.Gdy drożdze się wyruszają dodać do miski mleko , cukier, jajka i szczyptę soli i dobrze wyrobić . Na końcu dodać rozpuszczone masłoi jeszcze wyrobić na lśniące odstające od miski ciasto . jeśli jest zbyt lużne można podsypać garstką mąki .Przykryć i pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. teraz zrobić kruszonkę : masło rozpuścić , mąke z cukrem wymieszać , dodać żółtko i masło płynne i rękoma wyrobić na kruszące się w palcach ciasto . Kiedy drożdzowe ciasto już wyrosło dać na stolnice podsypaną mąką i rozwałkować na prostokąto wymiarach formy 25x30 lub o zbliżonych wymiarach . ciasto musi być dość cienkie ok 1,5- 2 cm grubości ,bo w czasie pieczenia wyrośnie. jeśli ciasta wyjdzie nam więcej to należy dać do jeszcze wąskiej blaszki . Tak właśnie mi wyszło , cała blacha duża i keksówka i to wchodzi na raz do piekarnika. Kiedy ciasto już jest na blaszkach posmarować trzeba dość cienko ,równomiernie konfiturą i posypać równo kruszonką. Piec w 170*C ok 30-35 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 19.06.2015 08:34
uwielbiam takie
artur7 31.12.2013 15:54
same słodkosci
romanrafal
romanrafal 04.07.2013 09:50
palce lizać,super ciasto
Ewa104 24.05.2013 16:10
Nie mam moreli,ale mam w planach upiec takiego drożdżaka z rabarbarem dla mojej mamy.To Jej ulubione ciasto.
Ania67 06.04.2013 09:41
Przepyszne ciasto- mniam
barbara11561 31.03.2013 01:08
bardzo mi smakują takie ciasta
Alex_M 09.02.2013 18:54
pysznosci!
Natalia/tubisiek 12.01.2013 09:37
w sam raz dla mnie :) pyszne!
traktorek 07.01.2013 22:02
uwielbiam drożdżowe z dodatkami lub bez
IZABELA29 31.12.2012 16:21
pysznie warto go wypróbować .
pajbek 27.12.2012 14:17
Lubię takie ciacho :-)
olkaaa 26.12.2012 16:12
extra przepis
ben-ka 22.12.2012 19:31
dużo tego ciacha narobiłaś:)
polly66 21.12.2012 22:31
uwielbiam, kojarzy mi się z dzieciństwem ;)
Anna169Hosz 21.12.2012 10:19
Morelowe- uwielbiam!
adelajda 16.12.2012 07:13
bardzo lubię ciasta z owocami ! pycha !
kuklik 14.12.2012 15:43
smaczniutkie
monisia1977 12.12.2012 08:12
pycha
gosia56 11.12.2012 19:35
napewno dobre.
Lemon 11.12.2012 19:25
pycha
maciek7 11.12.2012 19:15
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak