ciasto morelowe z budyniem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    6 szt
  • mąka

    2,5 szklanki
  • morele bez skórki

    15 szt
  • cukier puder

    1,5 szklanki
  • margaryna

    25 dag
  • śmietana

    2 łyżki
  • mleko

    1 l
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • kakao

    2 łyżki
  • budyń waniliowy

    2 szt
  • orzechy

    do posypania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i porcjami pół szklanki mleka. Wsypać mąkę, proszek(2 płaskie łyżeczki) i dokładnie wymieszać. Ciasto podzielić na pół i do jednej części dodać kakao o do drugiej 2 łyżki mąki a do każdej ubitą na sztywno pianę z białek. Na spód formy układamy ciasto jasne a na nie ciasto ciemne a kawałki moreli wciskamy do ok połowy ciasta.
Piec w temp 180C przez ok 50 min.
Ciasto po ostudzeniu polać ugotowanym w mleku budyniem. posypać kakao i orzechami lub uprażonymi na patelni wiórkami kokosowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patrycja33 18.08.2016 09:10
pyszne ciacho:-)
Jagódka77 20.12.2014 14:38
fajne ciasto
goofy9 22.01.2013 17:10
pyszności
tonia 09.03.2012 14:48
wygląda smacznie
tonia 21.01.2012 16:07
ciekawy przepis
halina17 30.08.2011 20:03
smaczne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat