Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto miodowo - orzechowe przekładane

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna -ciasto 600 gram
masło lub margaryna 250 gram
cukier puder 200 gram
jajko 2 szt
miód prawdziwy 3 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
orzechy włoskie -masa orzechowa 300 gram
masło 100 gram
miód prawdziwy 3 łyżki
cukier 100 gram
budyń śmietankowy -krem 1 op
mleko 400 ml
masło 250 gram
masa krówkowa oraz 1 op
dżem wiśniowy 350 gram
Wiśnie w spirytusie 1/2 szklanki
Soda oczyszczona Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto miodowo - orzechowe przekładane

Kroki postępowania

1
-Mąkę wymieszać z sodą, przesiać przez sitko na stolnicę.
-Masło /margarynę/ zetrzeć na grubej tarce połączyć z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
- Ciasto podzielić na 3 części, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 min. do lodówki.
- Każdą część schłodzonego ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąty wielkości foremki (u mnie ok. 25x35 cm)
- Placki przełożyć na blaszkę i upiec pojedynczo najpierw 2/ temp.180 st. C/ na miodowy kolor / ok.10-15 min/,a nastepnie trzeci z masą orzechową......
Krok 1 - Ciasto miodowo - orzechowe przekładane foto
2
- Składniki na masę orzechową umieścić w rondelku i gotować na średnim ogniu ok.3-4 min.
Na jedną część rozwałkowanego ciasta wylać jeszcze ciepłą polewę orzechową.
-Upiec podobnie jak 2 poprzednie placki.
- Należy kontrolować wypiek, ponieważ ciasto piecze się dość szybko
Krok 2 - Ciasto miodowo - orzechowe przekładane foto
3
- Ugotować budyń śmietankowy ,ostudzić i połączyć z masłem na gładką, puszystą masę.
- Wiśnie odsączyć z likieru , pokroić i połączyć z dżemem.

Składanie ciasta:

- I ciasto
- dżem
- krem budyniowy
- II ciasto
- masa kajmakowa
- III ciasto z orzechami
Krok 3 - Ciasto miodowo - orzechowe przekładane foto
4
Ciasto kroić po całkowitym zastygnięciu /najlepiej po kilkunastu godz./
Krok 4 - Ciasto miodowo - orzechowe przekładane foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aisza1 10.01.2013 11:38
wygląda smakowicie
Elżbieta17 09.01.2013 20:23
super:)
Milena87 08.01.2013 22:25
wygląda znakomicie:)
kasiaw 08.01.2013 20:46
super ciacho
gottrina 08.01.2013 20:43
smakowite ciasto
V_kuchareczka 08.01.2013 20:30
wygląda bardzo apetycznie
gosia56 08.01.2013 20:29
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak