Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto miodowo - orzechowe przekładane
Kroki postępowania
-Masło /margarynę/ zetrzeć na grubej tarce połączyć z mąką, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
- Ciasto podzielić na 3 części, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 min. do lodówki.
- Każdą część schłodzonego ciasta rozwałkować na papierze do pieczenia na prostokąty wielkości foremki (u mnie ok. 25x35 cm)
- Placki przełożyć na blaszkę i upiec pojedynczo najpierw 2/ temp.180 st. C/ na miodowy kolor / ok.10-15 min/,a nastepnie trzeci z masą orzechową......
Na jedną część rozwałkowanego ciasta wylać jeszcze ciepłą polewę orzechową.
-Upiec podobnie jak 2 poprzednie placki.
- Należy kontrolować wypiek, ponieważ ciasto piecze się dość szybko
- Wiśnie odsączyć z likieru , pokroić i połączyć z dżemem.
Składanie ciasta:
- I ciasto
- dżem
- krem budyniowy
- II ciasto
- masa kajmakowa
- III ciasto z orzechami