Ciasto miodowo-cytrynowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • mąka pszenna

    90 dag
  • jajka

    2 szt
  • miód prawdziwy

    0,5 szkl
  • śmietana

    150-200 ml
  • masło

    15 dag
  • margaryna

    15 dag
  • cukier puder

    20 dag
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • aromat cytrynowy

    1 łyżeczka

Poncz

  • budyń śmietankowy

    1 szt
  • herbata owocowa

    200 ml cytrynowa
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • margaryna

    15 dag
  • masło

    10 dag
  • aromat cytrynowy

    0,5 łyżeczki
  • cukier puder

    20 dag
  • sok z cytryny

    do smaku

Pozostałe produkty

  • powidła śliwkowe

    300 ml
  • polewa czekoladowa

  • lukier biały

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto miodowo-cytrynowe foto
Tłuszcz rozpuścić razem z miodem, ostudzić, wymieszać z sodą.
Mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać jajka, płynny tłuszcz z miodem, aromat i śmietanę.

Krok 2 - Ciasto miodowo-cytrynowe foto
Zagnieść ciasto. ( gdy ciasto jest zbyt suche dodać więcej śmietany)
Krok 3 - Ciasto miodowo-cytrynowe foto
Następnie podzielić na 4 części, rozwałkować, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.
Krem.
Z proszku budyniowego, mąki i mleka ugotować budyń, ostudzić.
Masło i margarynę dokładnie utrzeć z cukrem pudrem, dodając stopniowo zimny budyń. Doprawić do smaku sokiem z cytryny i aromatem.
Krok 4 - Ciasto miodowo-cytrynowe foto
Zimne upieczone blaty miodowe skropić ponczem z herbaty cytrynowej.
1 blat posmarować połową kremu, drugi powidłami, na trzeci wyłożyć resztę kremu, wyrównać i przykryć czwartym blatem. Gotowe ciasto obciążyć i pozostawić na kilka godzin.
Krok 5 - Ciasto miodowo-cytrynowe foto
Następnie oblać polewą czekoladową i lukrem, schłodzić.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ola1984 29.06.2017 11:40
Mniam, bardzo lubię takie ciacha :)
Lis 29.06.2017 11:07
Wygląda smakowicie - idealne do kawy:)
JulkaTomeczek 29.06.2017 09:21
Pyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat