Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto miodowe z truskawkowym musem
Kroki postępowania
Miód podgrzać i wymieszać z sodą. Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem, dodać miód, jajka, śmietanę i mus.
Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, rozwałkować, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25/37 cm. nakłuć widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec na złoty kolor.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku.
Biszkopt włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 10-15 minut.
Truskawki bez szypułek wsypać do garnka, wlać wodę, dodać cukier, rozgotować, zmiksować. Wsypać suchą galaretkę, wymieszać, odłożyć do stężenia.
Na gotujące się mleko ciągle mieszając wsypać kaszę mannę i ugotować. Szczelnie przykryć, ostudzić. Masło i margarynę z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimną kaszkę. Doprawić do smaku ekstraktem waniliowym i sokiem z cytryny.
1 blat miodowy
2 połowa kremu
3 tężejący mus
4 pozostały krem
5 blat miodowy
Tak przygotowane ciasto obciążyć i odłożyć w chłodne miejsce na kilka godzin.
Wszystkie składniki polewy rozgrzać ciągle mieszając nie dopuszczając do zagotowania. Gdy polewa gładka trochę przestudzić, doprawić do smaku sokiem z cytryny i spirytusem. Jeszcze ciepłą polewą oblać ciasto i posypać startą białą czekoladą.