Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto miodowe z truskawkowym musem

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna 70 dag
cukier puder 3/4 szkl
jajko 2 szt
masło 10 dag
miód prawdziwy 5 łyżek
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
puree z dyni 3 łyżki
cukier waniliowy 2 łyżeczki
śmietana 1-2 łyżki

Biszkopt

jajko 3 szt
cukier 3 łyżki
mąka tortowa 3 łyżki
herbata 1 łyżeczka matcha
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki

Mus truskawkowy

truskawki 80 dag
cukier 2-3 łyżki
galaretka truskawkowa 2 opakowania
woda 1/2 szkl

Krem

mleko 4 szkl
kasza manna 8 łyżek
masło 10 dag
margaryna 15 dag
cukier puder 1 szkl
sok z cytryny do smaku
ekstrakt waniliowy do smaku

Polewa

cukier puder 25-30 dag
masło 12 dag
kakao 3 łyżki
śmietana 30% 3-4 łyżki
sok z cytryny do smaku
spirytus do smaku

Dodatkowo

biała czekolada 3-4 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto miodowe z truskawkowym musem

Kroki postępowania

1
Ciasto miodowe:
Miód podgrzać i wymieszać z sodą. Mąkę posiekać z masłem i cukrem pudrem, dodać miód, jajka, śmietanę i mus.
Zagnieść ciasto, podzielić na 2 części, rozwałkować, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 25/37 cm. nakłuć widelcem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i upiec na złoty kolor.
Krok 1 - Ciasto miodowe z truskawkowym musem foto
2
Biszkopt:
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę dodając stopniowo cukier i cukier waniliowy. Nie przerywając ubijania dodawać po 1 żółtku.
Krok 2 - Ciasto miodowe z truskawkowym musem foto
3
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i herbatą matcha.
Krok 3 - Ciasto miodowe z truskawkowym musem foto
4
Połączyć z masą jajeczną delikatnie mieszając. Biszkopt wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarowanym masłem i oprószonym bułką tartą.( blaszka ma być takiej samej wielkości jak ciasto miodowe)
Biszkopt włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 10-15 minut.
Krok 4 - Ciasto miodowe z truskawkowym musem foto
5
Mus truskawkowy:
Truskawki bez szypułek wsypać do garnka, wlać wodę, dodać cukier, rozgotować, zmiksować. Wsypać suchą galaretkę, wymieszać, odłożyć do stężenia.
Krok 5 - Ciasto miodowe z truskawkowym musem foto
6
Krem:
Na gotujące się mleko ciągle mieszając wsypać kaszę mannę i ugotować. Szczelnie przykryć, ostudzić. Masło i margarynę z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę dodając stopniowo zimną kaszkę. Doprawić do smaku ekstraktem waniliowym i sokiem z cytryny.
Krok 6 - Ciasto miodowe z truskawkowym musem foto
7
Ciasto przekładamy w następujący sposób:
1 blat miodowy
2 połowa kremu
3 tężejący mus
4 pozostały krem
5 blat miodowy
Tak przygotowane ciasto obciążyć i odłożyć w chłodne miejsce na kilka godzin.
Krok 7 - Ciasto miodowe z truskawkowym musem foto
8
Polewa:
Wszystkie składniki polewy rozgrzać ciągle mieszając nie dopuszczając do zagotowania. Gdy polewa gładka trochę przestudzić, doprawić do smaku sokiem z cytryny i spirytusem. Jeszcze ciepłą polewą oblać ciasto i posypać startą białą czekoladą.
Krok 8 - Ciasto miodowe z truskawkowym musem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 03.07.2017 09:24
super ciasto !
Franciszek 03.07.2017 00:52
dobre do kawy
Renataj 02.07.2017 23:12
Super ciasto:)
sezamek 02.07.2017 21:47
pyszne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak