Ciasto miodowe z makową wkładką

Ciasto miodowe z makową wkładką

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto miodowe

  • mąka pszenna

    30 dag
  • żółtko jajek

    3 szt
  • masło

    12 dag
  • śmietana

    2 łyżki
  • miód

    3 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cukier puder

    7-8 dag

Biszkopt

  • jajko

    4 szt
  • mąka tortowa

    2 łyżki
  • mak

    3 łyżki (mielony)
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • aromat migdałowy

    1/3 łyżeczki

masa z kaszy manny

  • mleko

    2 szkl
  • kasza manna

    1/2 szkl
  • masło

    20 dag
  • cukier puder

    15 dag
  • sok z cytryny

    do smaku
  • aromat migdałowy

    do smaku

Poncz

  • woda

    1/2 szkl
  • miód

    1 łyżeczka
  • sok z cytryny

    do smaku

Pozostałe składniki

  • czekolada deserowa

    10 dag
  • śmietana

    2 łyżki
  • orzechy siekane

  • marmolada

    10-15 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto miodowe z makową wkładką foto
Ciasto miodowe:
Mąkę posiekać z masłem, dodać żółtka, cukier waniliowy, cukier puder, miód i śmietanę wymieszaną z sodą.
Krok 2 - Ciasto miodowe z makową wkładką foto
Wszystkie składniki połączyć i zagnieść ciasto. Następnie podzielić na 2 części, rozwałkować i włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 34/25 cm. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor.dodać mak, aromat, bułkę tartą, delikatnie wymieszać.
Krok 3 - Ciasto miodowe z makową wkładką foto
Biszkopt z makiem:
Jajka z cukrem ubić na parze do białości, następnie zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z masą jajeczną, Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o takiej samej wielkości jak ciasto miodowe. Upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Krok 4 - Ciasto miodowe z makową wkładką foto
Masa z kaszy manny:
Do gotującego się mleka z dodatkiem odrobiny soli ciągle mieszając wsypać kaszę mannę i ugotować, ostudzić. Masło z cukrem pudrem utrzeć.
Krok 5 - Ciasto miodowe z makową wkładką foto
Do utartego masła dodawać po łyżce zimnej kaszki. Doprawić do smaku spirytusem lub sokiem z cytryny i aromatem.
Krok 6 - Ciasto miodowe z makową wkładką foto
Upieczone, zimne ciasto skropić ponczem. Na placek miodowy wyłożyć połowę masy, wyrównać.
Krok 7 - Ciasto miodowe z makową wkładką foto
Biszkopt makowy posmarować cienką warstwą marmolady i położyć na placek z masą.
Krok 8 - Ciasto miodowe z makową wkładką foto
Następnie z drugiej strony biszkopt posmarować marmoladą, wyłożyć masę, wyrównać, przykryć ciastem miodowym, obciążyć deseczką i odłożyć w chłodne miejsce.Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ze śmietaną, oblać ciasto i posypać orzechami.
RenataZ-et
Ciasto miodowe z makowym biszkoptem to ciekawe zestawienie, które łączy masa z kaszy manny i warstwa marmolady.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Lis 07.12.2016 12:48
Cudownie smakowite
Klausia 01.05.2016 20:54
znakomite ciasto
2milutka 05.01.2016 08:55
Wspaniale wyglada!
monikaT83 04.01.2016 12:32
powiem tylko: ideał!
Poison1988 04.01.2016 07:54
aż ślinka leci :)
Wiktoria29 03.01.2016 19:37
fajny pomysł na urozmaicenie miodownika
Stenka 03.01.2016 19:12
apetycznie wygląda
wwwiolka 03.01.2016 18:52
Bardzo fajny przepis.
monika141 03.01.2016 18:36
pyszne ciasto
Mama niejadka 03.01.2016 17:32
Pyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat