Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto miodowe z budyniowo - jabłkową masą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt

jajko 6 szt
cukier 1/2 szkl
mąka pszenna 1 szkl
proszek do pieczenia 1 łyżeczkA
sól

Ciasto miodowe

mąka pszenna 2 szkl
cukier 10 dag
masło 15 dag
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
miód 2 łyżki
jajko 1 szt
śmietana 2 łyżki

Masa jabłkowa

jabłka 1,5 kg
cukier 1/2 szkl
sok z cytryny 1/2 szt
cukier waniliowy
masło 2 łyżki
galaretka cytrynowa 1 op

Krem budyniowy

mleko 3 szkl
budyń waniliowy 2 szt
cukier 6 łyżek
masło 200 g
sok z cytryny 2 łyżki
rum 2 łyżki

Poncz

sok grejpfrutowy
rum

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto miodowe z budyniowo - jabłkową masą

1. Przygotowanie biszkoptu: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę z dodatkiem soli i cukru. Pod koniec ubijania dodajemy po 1 żółtku, wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie miksujemy, a następnie przelewamy do blachy o wymiarach 25 x 25 i pieczemy ok 40 minut w 180*C.

2. Przygotowanie ciasta miodowego: masło ucieramy z cukrem, dodajemy jajko, miód, śmietanę, mąkę z sodą. Wyrabiamy mikserem tak długo, aż składniki się połączą. Ciasto wykładamy łyżką na taką samą blachę, jak piekliśmy biszkopt. Blat miodowy pieczemy w 180*C przez 30 minut.

3. Przygotowanie kremu budyniowego: na ogniu stawiamy 2 szklanki mleka z cukrem. W pozostałej 1 szklance rozpuszczamy budyń, a następnie dodajemy do gotującego mleka. Gdy budyń zgęstnieje odstawiamy go z ognia i całkowicie studzimy do temperatury pokojowej. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy do niego budyń. Na końcu ucierania wlewamy sok z cytryny i rum.

4. Przygotowanie masy jabłkowej: jabłka obieramy, wydrążamy środki i kroimy na mniejsze kawałki, a następnie podsmażamy razem z cukrem na maśle ok 15 minut. Na koniec wsypujemy galaretkę i dokładnie mieszamy (koniecznie poza palnikiem!).

5. Biszkopt przekrawamy na pół. Ciasto przekładamy w blaszce w kolejności: biszkopt - poncz - jabłka - ciasto miodowe - masa budyniowa - biszkopt - poncz. Wierzch ciasta polewamy rozpuszczoną czekoladą i posypujemy wiórkami czekoladowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

norweska20 15.07.2015 01:21
smakowite ciasto
dodi 31.03.2015 09:56
ale apetycznie wygląda
Róża1 30.03.2015 22:45
pierwsza klasa ciacho !!!!!! zabieram przepis :-)
Hrabina w kuchni 30.03.2015 21:03
Super ciasto!
caralajna 30.03.2015 20:01
wygląda doskonale
Anna169Hosz 30.03.2015 18:41
Na pewno pyszne!
cooked 30.03.2015 18:21
musi niesamowicie smakować
AgaS10 30.03.2015 18:17
Zabieram przepis:)
marenka 30.03.2015 18:16
napewno smakuje wyśmienicie
IZABELA29 30.03.2015 18:16
jakie pyszne
Seba 30.03.2015 16:56
pyszne ciasto
Jadwiga/Jaga85 30.03.2015 16:09
Pyszne ciasto!
Magdalena Rysińska 30.03.2015 15:45
Lubię takie :)
Ewelina1991 30.03.2015 15:06
pysznie wygląda!!
Agnieszka-87-25 30.03.2015 15:00
apetyczne jest
IwonaDD 30.03.2015 14:42
niezwykle kuszące

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak