Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto miodowe przełożone czekoladą i masą orzechową.

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 1/2 kg
margaryna 200 gram
cukier 1/2 szklanki
miód prawdziwy 1/2 szklanki
jajko 2 szt
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
śmietana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 płaska łyżeczka

Czekolada

czekolada gorzka 100 gram
czekolada mleczna 100 gram
masło 50 gram
olej 1 łyżeczka

Krem maślano - orzechowy

mleko 3,2% 1/2 litra
kasza manna 6 łyżek
cukier puder 150 gram
masło 200 gram
orzechy włoskie siekane 150 gram
cukier waniliowy 1 szt

Polewa karmelowa

cukier 150 gram
woda 2 łyżki
śmietana 30% 100 gram
masło 2 łyżki
czekolada mleczna 1/3 szt
orzechy włoskie siekane

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto miodowe przełożone czekoladą i masą orzechową.

Ciasto: schłodzoną margarynę posiekać z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz sodą wbić jajka, dodać śmietanę i szybka zagnieść ciasto.
Ciasto dzielimy na trzy części, każdą z części pieczemy na blasze
( 22x30cm.) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez ok. 15 minut w temperaturze 180*C.

Czekolada: czekoladę połamać na kawałki wraz z pozostałymi składnikami umieścić w małym garnku. Z kolei garnek postawić na większym garnku z gorącą wodą tak żeby nie dotykał wody ( zbyt mocne podgrzanie spowoduje rozwarstwienie składników) Poczekać aż składniki się rozpuszczą, dokładnie wymieszać.
Czekoladę rozprowadzamy na jednym blacie ciasta i przykrywamy drugim.

Krem maślano – orzechowy
Na mleku gotujemy grysik a następnie dodajemy posiekane orzechy i odstawiamy do przestygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na jednolity krem, a następnie cały czas mieszając dodajemy wystudzony krem z orzechami. Krem dajemy na ciasto i przykrywamy trzecim plackiem.

Polewa: Na patelni umieszczamy cukier i wodę. Mieszamy. Następnie podgrzewamy tak długo, aż karmel będzie miał piękny bursztynowy kolor. Wtedy zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy do karmelu masło oraz kremówkę. Mieszamy, aż składniki się połączą. Następnie ponownie podgrzewamy polewę jeszcze przez 1-2 minuty. Zdejmujemy z ognia dodajemy startą czekoladę, mieszamy
Wierzch ciasta posypujemy posiekanymi orzechami i rozprowadzamy gorącą polewę karmelową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ApplePie 20.02.2017 14:33
Z pewnoscia smakuje obłędnie
Jagódka77 29.03.2016 20:05
pyszne ciasto
IwonaKa 08.02.2016 10:21
pyszne ciacho,zjadłabym chętnie
Róża1 19.01.2016 14:48
przepyszne ciasto :-)
tomek18 12.01.2016 18:58
uwielbiam takie ciasta
adelajda 11.01.2016 12:39
Wow jakie pyszniutkie :)
Mniam 08.01.2016 11:39
To ciasto musi smakować rewelacyjnie :)
2milutka 07.01.2016 22:20
Apetyczne ciasto
joannaa24 07.01.2016 18:46
Super ciasto
cukiereczek 07.01.2016 18:42
coś dla mnie
Janina 07.01.2016 15:09
Pyszności, mniam;))
marenka 07.01.2016 14:52
mniam... bardzo dobre ciasto
RenataZ-et 07.01.2016 13:28
apetycznie wyglada :)
Futka 07.01.2016 13:12
Wspaniałe i smakowite ciasto :)
Wafelek2601 07.01.2016 12:30
To ciasto wygląda super!
mysza75 07.01.2016 12:26
jakie pyszne ciacho
aginaa 07.01.2016 12:17
wyglada apetycznie
IZABELA29 07.01.2016 11:08
pyszne ciacho
Gracer 07.01.2016 10:56
super ciasto
Ola1984 07.01.2016 10:05
Pysznie wygląda :)
ben-ka 07.01.2016 10:03
Też chętnie bym się poczęstowała:)
gosia56 07.01.2016 10:00
Super ciasto poproszę kawałeczek;)
ilka01 07.01.2016 09:20
pyszne ciasto :)
Stenka 07.01.2016 09:13
smaczne ciasto
IKrakowianka 07.01.2016 08:54
zapowiada się super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak