ciasto migdałowo-śliwkowe

ciasto migdałowo-śliwkowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

gniazda

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

mała puszka

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    200 g
  • masło

    200 g
  • cukier puder

    170 g
  • jajko

    5
  • proszek do pieczenia

    1/2 łyżeczki
  • cukier migdałowy

    1
  • olejek migdałowy

    1/2 łyżeczki
  • miód

    2 łyżeczki
  • rodzynki

    50 g
  • morele suszone

    50 g
  • czekolada biała

    100 g
  • napar herbaty cytrynowej

    50 ml
  • płatki migdałowe

    100 g
  • śliwki

    200 g
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania ciasto migdałowo-śliwkowe

Masło utrzeć na puch razem z cukrami i miodem. Dodawać po jednym jajku i miksować dokładnie, następnie do masy dodać proszek, olejek, roztopioną czekoladę i na końcu mąkę.
Namoczone wcześniej bakalie odcedzić, morele pokroić w kostkę i oprószyć mąką. (Kilka morelek zostawić na wierzch. )Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Śliwki umyć, pokroić na cienkie plastry.
Ciasto przelać to wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tortownicy, na wierzchu ułożyć śliwki i borówki oraz kawałki odłożonych moreli. Wierzch udekorować płatkami migdałów.
Piec 1h w 180C.
Po wyciągnięciu z brytfanki ciasto mocno naponczowałam herbatą cytrynową, boki wysmarowałam dżemem śliwkowym i obłożyłam uprażonymi płatkami migdałowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

misia53 25.07.2013 11:52
wygląda świetnie , musi byc smaczne
Seba 05.12.2012 09:45
smaczne do kawki
malinka18 20.08.2012 16:07
smakowicie wygląda...
jolanta19 14.08.2012 18:00
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat