Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto migdałowo-śliwkowe

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 200 g
masło 200 g
cukier puder 170 g
jajko 5
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier migdałowy 1
olejek migdałowy 1/2 łyżeczki
miód 2 łyżeczki
rodzynki 50 g
morele suszone 50 g
czekolada biała 100 g
napar herbaty cytrynowej 50 ml
płatki migdałowe 100 g
śliwki 200 g

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto migdałowo-śliwkowe

Masło utrzeć na puch razem z cukrami i miodem. Dodawać po jednym jajku i miksować dokładnie, następnie do masy dodać proszek, olejek, roztopioną czekoladę i na końcu mąkę.
Namoczone wcześniej bakalie odcedzić, morele pokroić w kostkę i oprószyć mąką. (Kilka morelek zostawić na wierzch. )Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Śliwki umyć, pokroić na cienkie plastry.
Ciasto przelać to wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tortownicy, na wierzchu ułożyć śliwki i borówki oraz kawałki odłożonych moreli. Wierzch udekorować płatkami migdałów.
Piec 1h w 180C.
Po wyciągnięciu z brytfanki ciasto mocno naponczowałam herbatą cytrynową, boki wysmarowałam dżemem śliwkowym i obłożyłam uprażonymi płatkami migdałowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 25.07.2013 11:52
wygląda świetnie , musi byc smaczne
Seba 05.12.2012 09:45
smaczne do kawki
malinka18 20.08.2012 16:07
smakowicie wygląda...
jolanta19 14.08.2012 18:00
mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak