Składniki
kostka
kg
g
gramów
dużej łyż.
gniazda
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
mąka pszenna
200 g -
masło
200 g -
cukier puder
170 g -
jajko
5 -
proszek do pieczenia
1/2 łyżeczki -
cukier migdałowy
1 -
olejek migdałowy
1/2 łyżeczki -
miód
2 łyżeczki -
rodzynki
50 g -
morele suszone
50 g -
czekolada biała
100 g -
napar herbaty cytrynowej
50 ml -
płatki migdałowe
100 g -
śliwki
200 g
Przepis i sposób przygotowania ciasto migdałowo-śliwkowe
Namoczone wcześniej bakalie odcedzić, morele pokroić w kostkę i oprószyć mąką. (Kilka morelek zostawić na wierzch. )Dodać do masy i delikatnie wymieszać.
Śliwki umyć, pokroić na cienkie plastry.
Ciasto przelać to wysmarowanej masłem i podsypanej bułką tortownicy, na wierzchu ułożyć śliwki i borówki oraz kawałki odłożonych moreli. Wierzch udekorować płatkami migdałów.
Piec 1h w 180C.
Po wyciągnięciu z brytfanki ciasto mocno naponczowałam herbatą cytrynową, boki wysmarowałam dżemem śliwkowym i obłożyłam uprażonymi płatkami migdałowymi.
Komentarze (4)