Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto migdałowo-gruszkowe

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pulpa gruszkowa

gruszki 4 szt
woda 1 litr

baza do ciasta

jajko 5 sztuk
tarte migdały 300 gram
cukier z kwiatu kokosa 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto migdałowo-gruszkowe

Gotujemy gruszki w całości ok 30 minut. Wyjmujemy je z wody i odstawiamy na kilka minut. Z wody w której się gotowały zostawiamy ok 100ml. Gdy przestygną blendujemy je na pulpę, oczywiście odrzucając wcześniej ogonki.

W mikserze umieszczamy jajka , cukier kokosowy i połowę migdałów. Ucieramy na najwyższych obrotach, z czasem masa będzie robiła się coraz bardziej puszysta i zwiększy objętość. Dosypujemy resztę migdałów i jeśli masa jest zbyt gęsta i przylepia się do ścianek miski i trzepaczki to dolewamy wody z gruszek, ale cienką strużką i po troszku, tak aby powstała z powrotem masa o konsystencji gęstej śmietany.

Łączymy obie masy i energicznie mieszamy, przekładamy na blachę teflonową, lub do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st C ok 40 minut.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak