Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto migdałowo agrestowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło 125 dag
cukier 150+50 dag
jaja 3 szt
mąka 9 dag
migdały mielone 10 dag
proszek do pieczenia 3\\4 łyżeczki
agrest 35 dag
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto migdałowo agrestowe

Masło i 150 g cukru ucieramy na białą masę. Dodajemy po jednym jajku i ubijamy na najwyższych obrotach ok 3 minuty.
Mąkę, zmielone migdały i proszek łączymy ze sobą i dodajemy do masy jajecznej. Mieszamy do chwili połączenia się składników.
Ciasto przekładamy do natłuszczonej tortownicy o średnicy 20 cm i na wierzch wykładamy agrest, który posypujemy pozostałym cukrem - 50 g. Ciasto pieczemy 30 minut w 190 stopniach, a następnie posypujemy płatkami migdałowymi i pieczemy kolejne 30 min. Ciasto może być upieczone szybciej, jeśli pieczemy w większej tortownicy - najlepiej po 50 minutach sprawdzić patyczkiem, czy jest już suche.
Ciasto odstawiamy do całkowitego wystudzenia a następnie posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak