Ciasto migdałowe z truskawkami

Ciasto migdałowe z truskawkami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Tortownica o średnicy 22-23 cm

  • masło lub margaryna

    175 gram
  • cukier

    150 gram
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • jajko

    2 sztuki
  • mleko

    3 łyżki
  • mąka

    150 gram
  • mąka migdałowa

    100 gram
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • aromat migdałowy

    4-5 kropel

Dodatkowo

  • truskawki

    300-350 gram
  • kasza manna

    1 łyżka
  • płatki migdałowe

Opcjonalnie

  • cukier puder

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto migdałowe z truskawkami

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto migdałowe z truskawkami  foto
Truskawki przekroić na pół.
Krok 2 - Ciasto migdałowe z truskawkami  foto
Masło/margarynę utrzeć z dwoma cukrami.
Dodać jajka, mleko, mąkę, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i aromat.
Krok 3 - Ciasto migdałowe z truskawkami  foto
Całość dokładnie wymieszać i przełożyć do formy wysłanej papierem do pieczenia.
Krok 4 - Ciasto migdałowe z truskawkami  foto
Wierzch wyrównać, oprószyć kaszą manną, a następnie obłożyć połówkami truskawek (rozcięciem w górę) i posypać płatkami migdałowymi.
Krok 5 - Ciasto migdałowe z truskawkami  foto
Ciasto wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 60 minut (do tzw. "suchego patyczka") w 180 stopniach.
Po ostudzeniu opcjonalnie posypać cukrem pudrem.
Przepis jest prosty, szybki i już wielokrotnie sprawdzony, więc bez obaw - upieczenie tego ciasta nie grozi zakalcem!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Diana Rusiłowicz 02.07.2017 16:19
Dziękuję :)
MagdalenaIC 01.07.2017 23:46
Pyszne ciasto :D
Diana Rusiłowicz 26.06.2017 22:29
Dziękuję :)
gusia1000 26.06.2017 21:39
Dobre ciasto.
Diana Rusiłowicz 26.06.2017 20:15
Dziękuję :)
Babeczka35 26.06.2017 19:12
Pyszne ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat