Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto migdałowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 50 g
jajko 4 szt
masło 200 g
cukier drobny 140 g
migdały 230 g - mielone
cytryna 1 szt
olejek migdałowy 1/2 łyżeczki
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto migdałowe

Migdały sparzyć i obrać ze skórki . Wysuszone zmielić. Cytrynę dobrze umyć i zetrzeć skórkę oraz wycisnąć z niej sok. Cukier i masło ucierać aż otrzymamy puszystą masę. Do masy wbijać kolejno jajka miksując po każdym ich dodaniu i po każdym dodanym jajka wsypać równą część mąki , aż cała zostanie zużyta. Dodać zmielone migdały, olejek migdałowy , sok i skórkę z cytryny oraz szczyptę soli. Wszystko dobrze wymieszać .Ciasto przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 50 - 60 minut, w temperaturze 180ºC do tzw. suchego patyczka. Lekko wystudzić , posypać cukrem pudrem i płatkami migdałowymi . Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Patrycja33 18.08.2016 08:57
szybkie I smaczne ciacho:-)
bryndzia93 07.03.2016 10:14
Wygląda apetycznie ! :)
Futka 06.02.2016 09:12
Świetne i bardzo smakowite ciasto :)
gusia1000 06.02.2016 00:09
Na pewno pyszne.
SylwiaMagdaSabin 05.02.2016 22:57
Muszę zrobić
wwwiolka 05.02.2016 21:52
Bardzo fajny przepis.
Renata9 05.02.2016 20:51
Smaczne ciacho :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak