Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto migdałowe

4.0
(24)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Biszkopt
jajko 7 sztuk
cukier 1 szklanka niepełna
mąka 1 szklanka
kakao 2 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyzeczka
migdały mielone 20 dkg
białko 5 sztuk
cukier 1 szklanka niezbyt pełna
miód prawdziwy 1 łyżka
mąka pszenna 1 łyżka
mąka ziemniaczna 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Krem:
żółtko jajek 5 sztuk
cukier 1 szklanka
mleko 1/2 l
masło lub margaryna 30 dkg
cukier waniliowy 1
budyń waniliowy 2 łyżki
kakao 2 łyżki
spirytus 4-5 łyzek
czekolada gorzka 1

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto migdałowe

Kroki postępowania

1
Przygotować biszkopt:Białka ubić na sztywno, dodać cukier , pozostałe składniki , delikatnie wymieszać łyżką i wylać na przygotowaną formę (35x25). Upiec w średnio nagrzanym piekarniku tak jak każdy biszkopt w 170*C ok. poł godz.
Krok 1 - Ciasto migdałowe foto
2
Następnie przygotować placek migdałowy. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać miód , migdały i pozostałe składniki, wymieszać i upiec w takiej samej formie jak biszkopt.
Krok 2 - Ciasto migdałowe foto
3
Wystudzony biszkopt przekroić na pół, najlepiej robi się to specjalną nitką.
Krok 3 - Ciasto migdałowe foto
4
Wykonać krem: 5 żółtek ubić z cukrem na puszysty krem . 1 szklankę mleka zagotować a w drugiej rozmieszać budyń. Wrzącym mlekiem zaparzyć żółtka ,wlać drugie mleko ,zagotować mieszając aż powstanie gęsty budyń( nie musi być bardzo gęsty). Następnie utrzeć masło lub margarynę , dodać kakao i ciągle ucierając dodawać po trochę ostudzony budyń. Na końcu dodać 4-5 łyżek spirytusu i wkręcić rozpuszczoną w kapieli wodnej czekoladę(niekoniecznie).
Krok 4 - Ciasto migdałowe foto
5
Przekładać placki w kolejności : biszkopt + masa + placek migdałowy + masa + biszkopt.
Krok 5 - Ciasto migdałowe foto
6
Gotowe ciasto polać polewą wg uznania . Ja polałam czekoladową i posypałam płatkami migdałowymi
Krok 6 - Ciasto migdałowe foto
7
Ciasto jest bardzo podzielne
Krok 7 - Ciasto migdałowe foto
8
Najlepiej smakuje na następny dzień i potem jak nabierze wilgoci.
Krok 8 - Ciasto migdałowe foto
9
Smacznego!
Krok 9 - Ciasto migdałowe foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 11.07.2015 20:27
smakowicie wygląda
Iwusia 30.03.2014 23:48
bardzo smakowite ciasto
monisia1977 30.03.2014 20:13
fajne ciacho
barbara11561 29.03.2014 15:20
uwielbiam takie migdałowe,albo orzechowe ciasta:)
barbara11561 28.03.2014 15:57
pysznie wygląda:)
Grażyna13 28.10.2013 16:32
pyszne ciasto
m1monika 16.09.2013 12:21
ale pychotka :-)
w mojej kuchni 19.08.2013 00:27
jak tortowe ciacho...
olkaaa 09.08.2013 07:28
wygląda kusząco
Angelika10 28.05.2013 00:16
lubię takie ciasta
Grazyna0211 21.05.2013 09:19
pyszne ciasto a wygląda fantastycznie
jeta72 09.05.2013 10:12
pyszne :-)
barbara11561 04.03.2013 16:39
przepyszne ciasto,takie lubię
Ewelina87 24.02.2013 20:47
bardzo apetyczne
as28 24.02.2013 09:24
mniam
Mirka-Ludomila 16.02.2013 20:02
apetyczne
misia53 11.12.2012 11:21
caralajna, migdały są zmielone więc jako sam migdał nie, ale cały placek - ten środkowy- ma ton migdałowy , no i jeszcze po wierzchu płatki
caralajna 11.12.2012 07:50
fajne, czy wyczuwa się migdały w smaku?
Klausia 07.12.2012 02:01
zapewne pyszne :)
monciasz 04.12.2012 19:31
oj chyba go zrobię na święta:)
pierniczkowo 30.11.2012 11:51
rewelacyjne ciacho:)
MAR3STA 29.11.2012 17:52
bardzo apetyczne ciasto
anemon 29.11.2012 16:57
Imponujace ciasto, pięknie się prezentuje, zupełnie jak tort.
Anna169Hosz 23.11.2012 13:33
Rewelacja.
kuklik 21.11.2012 17:41
wspaniałe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak