Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto miętowe

3.0
(14)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Ciasto z listkami mięty i bananem. Całość przykrywa błyskawiczny lukier miętowy, bez grama barwnika. Gorąco polecam.

Składniki:

Składniki na ciasto:

masło/margaryna 125 gramów
cukier 150 gramów
jajko 2 sztuki
mąka pszenna 170 gramów
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
banan 80 gramów
sok z cytryny 2 łyżki
mięta liście 20 gramów
mięta liście 18 sztuk
mleko 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto miętowe

Tortownicę 20 cm smarujemy margaryną spód wykładamy papierem do pieczenia. Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy jajka i mąkę wymieszaną z sodą.
Banana z listkami mięty i sokiem z cytryny miksujemy na jednolitą masę i dodajemy do ciasta.
W miarę potrzeby dolewamy mleko, u mnie to były 4 łyżki. 18 listków mięty tniemy na mniejsze kawałki i dodajemy do ciasta. Masę przekładamy do formy, pieczemy 20 minut w 180 stopni C, potem jeszcze około 20 minut w 170 stopni C.
Lukier: W młynku do kawy mielimy cukier z listkami mięty, następnie uzyskany zielony puder ucieramy z sokiem z cytryny. Wystudzone ciasto polewamy lukrem, ja posypałam jeszcze zielonymi opłatkami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak