Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto miętowe
Tortownicę 20 cm smarujemy margaryną spód wykładamy papierem do pieczenia. Miękką margarynę ucieramy z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy jajka i mąkę wymieszaną z sodą.
Banana z listkami mięty i sokiem z cytryny miksujemy na jednolitą masę i dodajemy do ciasta.
W miarę potrzeby dolewamy mleko, u mnie to były 4 łyżki. 18 listków mięty tniemy na mniejsze kawałki i dodajemy do ciasta. Masę przekładamy do formy, pieczemy 20 minut w 180 stopni C, potem jeszcze około 20 minut w 170 stopni C.
Lukier: W młynku do kawy mielimy cukier z listkami mięty, następnie uzyskany zielony puder ucieramy z sokiem z cytryny. Wystudzone ciasto polewamy lukrem, ja posypałam jeszcze zielonymi opłatkami.