Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Metrowiec

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

BISZKOPT

jaja 4 szt
cukier 3/4 szklanki
mąka pszenna 1,5 szklanki
olej 8 łyżek
woda letnia 8 łyżek
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól szczypta

MASA BUDYNIOWO-MAŚLANA

mleko 3 szkl
mąka pszenna 3 łyżki
mąka ziemniaczana 3 łyzki
margaryna 250 g
cukier 0,5 szklanki
sok z cytryny z połowy
alkohol łyżka

POLEWA

czekolada gorzka 200 g
margaryna 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Metrowiec

Kroki postępowania

1
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ubijamy z cukrem na puszysta masę. Następnie powoli wlewamy olej i wode, caly czas miksujemy. Na końcu wsypujemy przesiana mąke z proszkiem do pieczenia.
Krok 1 - Ciasto Metrowiec foto
2
Białka ubijamy ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać do ciasta.
Krok 2 - Ciasto Metrowiec foto
3
w taki sam sposób przygotować biszkopt ciemny odejmuj,ąc 3 łyżki mąki a dodając 3 łyżki kakao. Piec biszkopty w formach 12 x 36 cm, 170*C, ok 40 minut do suchego patyczka.
Krok 3 - Ciasto Metrowiec foto
4
ja z ciasta metrowego zrobiłam półmetrowe. Przygotowałam ciasto na jasny biszkopt, podzieliłam na pól i do jednej części dodałam kakao. Do brytfanki wlewałam na zmiane- jasne- ciemne-jasne i mieszałam ze soba delikatnie.
Krok 4 - Ciasto Metrowiec foto
5
MASA BUDYNIOWA
2 szklanki mleka zagotować z cukrem
1 szklankę która pozostała zmiksować z mąką, sokiem z cytryny i alkoholem na gładka masę. Powstaną zmiksowana masę wlać do wrzącego mleka, gotować az zgęstnieje. Ostudzić. By nie powstał kożuch można garnek przykryć folia tak by dotykała budyniu.
Miękkie masło zmiksować i stopniowo dodawać mase budyniową, cały czas miksując.
Krok 5 - Ciasto Metrowiec foto
6
Oba ciasta i jasne i ciemne kroimy na kromki o grubosci ok 1 cm, smarować dość grubo masą budyniową i sklejać na przemian. raz jasne raz ciemne( w moim przypadku jedno ciasto wiec bez kombinacji :)
Krok 6 - Ciasto Metrowiec foto
7
POLEWA
W garnku rozpuszczac masło i dodac połamaną czekolade, rozpuscić i natychmiast zdjąc z ognia.
Chlodną polewa polac ciasto.
Ciasto kroić na ukos.
SMACZNEGO :)
Krok 7 - Ciasto Metrowiec foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

msmariusz 09.03.2015 08:36
smacznie tutaj u Ciebie
Ilona_eS 07.03.2015 16:29
@gosiag - Słuszna uwaga. Dziękuje. miała być ziemniaczana jedna. Przepis poprawiony :)
Zdzisław 07.03.2015 13:05
takie słodkości bardzo lubię
gosiag 07.03.2015 12:59
bardzo lubie metrowca, ale do przepisu chyba wkradł sie bład . dwa razy jast mąka pszenna
engie23 06.03.2015 21:03
pyszności :)
as28 06.03.2015 20:43
fajny przepis
Ilona_eS 06.03.2015 20:12
Troche moja wariacja i z ciasta metrowego powstało mi półmetrowe.. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak