Ciasto maślane wyborne

Ciasto maślane wyborne

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    0,5 kg
  • masło

    25 dkg
  • jaja

    2
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Ciasto maślane wyborne

Mąkę, masło oraz jaja wyrabiamy z kilkoma łyżkami wody niezbyt twardo, rozwałkować, złożyć na czworo jak kopertę. Znów rozwałkować i powtórzyć to 3 razy. Zostawić ciasto złożone na 10 minut. Następnie rozwałkować i wykrawać szklanką okrągłe plasterki, których brzegi posmarować białkiem, na środek włożyć farsz i pokryć drugim plackiem. Po wierzchu posmarować jajkiem i wstawić do dobrze gorącego piekarnika na pół godziny(zdj. jest jedynie ilustracja )

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat