Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto Marlenka

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

margaryna
125 g
cukier
3/4 szkl
mąka pszenna
3 szkl
miód
4 łyżki
Soda oczyszczona Prymat
3/4 łyzki
Sklep Prymat
ocet 10 %
1 łyżka
jajko
2 szt

Krem kajmakowy

mleko
3 szkl
budyń śmietankowy
2 szt
masa krówkowa
510 g
masło
250 g
orzechy włoskie
10 dag

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Marlenka

Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier, miód i dokładnie mieszamy. Ocet mieszamy z sodą i dodajemy do masy(masa ściemnieje). Ściągamy masę z ognia i studzimy. Do przestudzonej masy wbijamy 2 jajka i przesianą mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy a gdy zgęstnieje przekładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy ciasto mąką. Ciasto dzielimy na 4 równe części, każdą wałkujemy cienko na podsypanej mąką stolnicy i przekładamy do blaszki o wymiarach 36x24 wyścielonej papierem do pieczenia. Każdy spód pieczemy 7 minut w temperaturze 180 stopni. 2 szklanki mleka zagotowujemy a pozostałej części mleka rozpuszczamy proszek budyniowy, mieszamy i wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy budyń i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy masę kajmakową na przemian z zimnym budyniem. Blaty ciasta przekładamy masą kajmakową i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc aby placki zmiękły.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 29.06.2017 01:14
pyszności ......:)
halina17 28.06.2017 23:30
Dobre ciasto.
Babeczka35 28.06.2017 22:59
Pyszne ciasto.
bertpvd 28.06.2017 22:51
Smaczny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak