Ciasto Marlenka

Ciasto Marlenka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • margaryna

    125 g
  • cukier

    3/4 szkl
  • mąka pszenna

    3 szkl
  • miód

    4 łyżki
  • Soda oczyszczona Prymat

    3/4 łyzki
  • ocet 10 %

    1 łyżka
  • jajko

    2 szt

Krem kajmakowy

  • mleko

    3 szkl
  • budyń śmietankowy

    2 szt
  • masa krówkowa

    510 g
  • masło

    250 g
  • orzechy włoskie

    10 dag
Wyślij składniki na:
Listonic

Przepis i sposób przygotowania Ciasto Marlenka

Margarynę rozpuszczamy, dodajemy cukier, miód i dokładnie mieszamy. Ocet mieszamy z sodą i dodajemy do masy(masa ściemnieje). Ściągamy masę z ognia i studzimy. Do przestudzonej masy wbijamy 2 jajka i przesianą mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy a gdy zgęstnieje przekładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. W razie potrzeby podsypujemy ciasto mąką. Ciasto dzielimy na 4 równe części, każdą wałkujemy cienko na podsypanej mąką stolnicy i przekładamy do blaszki o wymiarach 36x24 wyścielonej papierem do pieczenia. Każdy spód pieczemy 7 minut w temperaturze 180 stopni. 2 szklanki mleka zagotowujemy a pozostałej części mleka rozpuszczamy proszek budyniowy, mieszamy i wlewamy na gotujące się mleko. Gotujemy budyń i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puch i stopniowo dodajemy masę kajmakową na przemian z zimnym budyniem. Blaty ciasta przekładamy masą kajmakową i posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi. Ciasto wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc aby placki zmiękły.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

ilka01 29.06.2017 01:14
pyszności ......:)
halina17 28.06.2017 23:30
Dobre ciasto.
Babeczka35 28.06.2017 22:59
Pyszne ciasto.
bertpvd 28.06.2017 22:51
Smaczny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat