Ciasto Marlenka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na placki miodowe

  • mąka pszenna

    60 dkg
  • masło

    12 dkg
  • jajka

    2 sztuki
  • miód

    3 łyżki
  • cukier puder

    20 dkg
  • soda oczyszczona Prymat

    3/4 łyżki
  • ocet

    1 łyżka

Na masę

  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • mleko

    500 ml
  • masło

    25 dkg
  • masa kajmakowa

    1 puszka

Dodatkowo

  • powidła śliwkowe (węgierkowe)

    1 słoik
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie placków miodowych: W garnku rozpuszczamy masło,następnie dodajemy cukier i miód. Cały czas podgrzewami mieszając co jakiś czas aż masa będzie gładka i jednolita.

Sodę mieszamy z octem. Dodajemy do masy z miodu i masła, masa zacznie zmieniać kolor i konsystencję. Cały czas mieszamy podgrzewając masę aż zmieni kolor na brązowo-pomarańczowy.

Garnek z masą zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 7 min, mieszając co jakiś czas masę.

Po tym czasie dodajemy po jajku do masy i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy po trochę mąki (dodajemy stopniowo i dokładnie mieszamy, gdy jest dość gęste wykładamy na stolnicę, dodajemy resztę mąki i zagniatamy ciasto).

Gotowe ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą układamy na papierze do pieczenia i rozwałkowujemy cieniutko.

Z papierem przekładamy każdy placuszek do blaszki do pieczenia i pieczemy w 180°C przez około 5-7 min aż placki się zrumienią.

Upieczone placki odkładamy do wystudzenia.

Przygotowanie masy: Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, przykrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszysto, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i dokładnie ucieramy.

Na końcu dodajemy masę kajmakową i dokładnie ucieramy. Przekładamy ciasto: placek miodowy-powidło-masa powtarzamy tą kolejność do wyczerpania się składników.

Wierzch ciasta smarujemy masą, posypujemy siekanymi orzechami i polewamy roztopioną białą czekoladą.

Zostawiamy na 2 godz a następnie wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje po 2 dniach.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (22)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bożena Matuszczyk 19.03.2017 21:54
Smakowicie kuszące ciacho;)
halina17 08.03.2017 19:29
Apetycznie wygląda ciasto.
benka 08.03.2017 19:26
Pięknie się prezentuje, a smaczne na pewno.
ania2610 08.03.2017 15:13
ciasto wspaniałe, jest przy nim trochę pracy, ale smak wynagrodzi poświęcony czas :)
ada.la 08.03.2017 15:12
wygląda pysznie
Mniam 08.03.2017 15:06
To ciasto jest przepyszne!
Barbara13 08.03.2017 14:18
Konczi dokładnie tak jak piszesz ,polecam
mirosława4 08.03.2017 12:41
zapewne jest smaczne ale i pracochłonne
Habibi 08.03.2017 12:19
U nas się to nazywa miodownik budyniowy albo budyniowiec miodowy :) Spotkałam się w cukierniach z tymi dwiema nazwami wymiennie. Piekę podobne i w rodzinie nazywany jest też "ciastem czeskim" i robimy go w odmianie z budyniem oraz z kaszką manną, wtedy nazywamy grysikowcem. W sumie ciasta bardzo podobne w smaku.
mysza75 08.03.2017 11:38
jakie fajne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat