Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Marlenka

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Na placki miodowe

mąka pszenna 60 dkg
masło 12 dkg
jajko 2 sztuki
miód 3 łyżki
cukier puder 20 dkg
Soda oczyszczona Prymat 3/4 łyżki
ocet 1 łyżka

Na masę

budyń śmietankowy 1 opakowanie
mleko 500 ml
masło 25 dkg
masa kajmakowa 1 puszka

Dodatkowo

powidła śliwkowe (węgierkowe) 1 słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Marlenka

Przygotowanie placków miodowych: W garnku rozpuszczamy masło,następnie dodajemy cukier i miód. Cały czas podgrzewami mieszając co jakiś czas aż masa będzie gładka i jednolita.

Sodę mieszamy z octem. Dodajemy do masy z miodu i masła, masa zacznie zmieniać kolor i konsystencję. Cały czas mieszamy podgrzewając masę aż zmieni kolor na brązowo-pomarańczowy.

Garnek z masą zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 7 min, mieszając co jakiś czas masę.

Po tym czasie dodajemy po jajku do masy i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy po trochę mąki (dodajemy stopniowo i dokładnie mieszamy, gdy jest dość gęste wykładamy na stolnicę, dodajemy resztę mąki i zagniatamy ciasto).

Gotowe ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą układamy na papierze do pieczenia i rozwałkowujemy cieniutko.

Z papierem przekładamy każdy placuszek do blaszki do pieczenia i pieczemy w 180°C przez około 5-7 min aż placki się zrumienią.

Upieczone placki odkładamy do wystudzenia.

Przygotowanie masy: Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, przykrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszysto, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i dokładnie ucieramy.

Na końcu dodajemy masę kajmakową i dokładnie ucieramy. Przekładamy ciasto: placek miodowy-powidło-masa powtarzamy tą kolejność do wyczerpania się składników.

Wierzch ciasta smarujemy masą, posypujemy siekanymi orzechami i polewamy roztopioną białą czekoladą.

Zostawiamy na 2 godz a następnie wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje po 2 dniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bożena Matuszczyk 19.03.2017 21:54
Smakowicie kuszące ciacho;)
halina17 08.03.2017 19:29
Apetycznie wygląda ciasto.
benka 08.03.2017 19:26
Pięknie się prezentuje, a smaczne na pewno.
ania2610 08.03.2017 15:13
ciasto wspaniałe, jest przy nim trochę pracy, ale smak wynagrodzi poświęcony czas :)
ada.la 08.03.2017 15:12
wygląda pysznie
Mniam 08.03.2017 15:06
To ciasto jest przepyszne!
Barbara13 08.03.2017 14:18
Konczi dokładnie tak jak piszesz ,polecam
mirosława4 08.03.2017 12:41
zapewne jest smaczne ale i pracochłonne
Habibi 08.03.2017 12:19
U nas się to nazywa miodownik budyniowy albo budyniowiec miodowy :) Spotkałam się w cukierniach z tymi dwiema nazwami wymiennie. Piekę podobne i w rodzinie nazywany jest też "ciastem czeskim" i robimy go w odmianie z budyniem oraz z kaszką manną, wtedy nazywamy grysikowcem. W sumie ciasta bardzo podobne w smaku.
mysza75 08.03.2017 11:38
jakie fajne ciasto
olkaaa 08.03.2017 11:17
wygląda smakowicie
Konczi 08.03.2017 11:01
Ależ obłędnie wygląda i pewnie tak smakuje!
Ada-Gaba 08.03.2017 10:55
bardzo pyszne ciasto :-)
gosia56 08.03.2017 10:46
na pewno smaczne ciasto;)
slodkieniebo 08.03.2017 10:42
uwielbiam to ciasto
Justi2401 08.03.2017 10:18
Wspaniałe ciacho!
Madzai 08.03.2017 10:09
Super te ciasteczko :)
dodi 08.03.2017 09:24
ale pyszniutko wygląda
Krystyna32 08.03.2017 09:12
bardzo apetyczne ciasto
Franciszek 08.03.2017 00:45
pyszne do kawy
jagoda5913 08.03.2017 00:34
robię podobnie tylko 3 blaty placka
Renataj 08.03.2017 00:05
Apetyczne ciasto:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak