Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Marcinek

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukier 1 szklanka
masło lub margaryna 1 kostka
jajko 2
żółtko jajek 2
śmietana 18 proc 1 szklanka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
mąka 1 kg
śmietana kremówka 1,5 l
cukier 1,5 szklanki
czekolada gorzka
sok z cytryny 1

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Marcinek

Z podanych składników zagniatamy ciasto ,czyli cukier, margaryna , jajek ,żótek ,sody ,mąki ,smietany .Następnie rozwałkowac cienko, najlepiej każda część i piec osobno ,ja akurat miałam prostokątną blaszkę ,piec 10 minut . W tym czasie robimy krem , kremówkę ubijamy , dodajemy cukier i sok z cytryny . Wystudzone placki przekładamy wystudzoną masą , górny placek również posmarowac śmietaną , posypać czekoladą startą na drobnych oczkach lub możemy uzyć kakao.Odstawiamy do lodówki na cała noc aby ładnie samo doszło do siebie.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aneta41 14.11.2015 16:14
palce lizać!!!
Seba 06.02.2015 07:57
super ciasto
Wafelek2601 29.10.2014 08:47
super ciasto
Bernadeta1 28.10.2014 13:13
bardzo pracochłonne ale jakie smaczne
gosia56 26.10.2014 17:43
jeszcze takiego nie robiłam za dużo roboty ale na pewno pyszne;)
Margo1 24.10.2014 14:21
mi wyszło około 5-6 warstw
odjechana 24.10.2014 12:21
Uwielbiam takie ciasta :) Ile powinno być tych warstw? :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak