Ciasto marchwiowo-buraczkowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    6 sztuk
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka

    3 szklanki
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • tarta marchew

    1 szklanka
  • tarte buraczki

    1 szklanka
  • siekane migdały

    1 garść
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • olej

    1 szklanka
  • żurawina

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jajka przekładamy do miski. Dokładamy cukier i razem ubijamy na puszystą masę. Następnie dokładamy do całości mąkę z proszkiem na przemian z olejem. Do gotowego ciasta wsypujemy migdały, żurawinę, marchew i buraczki. Delikatnie mieszamy całość. Ciasto wylewamy na przygotowaną blaszkę i pieczemy około 40 minut w 180°C.
Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem
Ciasto szybkie i proste w przygotowaniu.
Po raz pierwszy piekłam ciasto z buraczkami w środku i jestem mile zaskoczona. Pyszne!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 14.01.2014 00:17
Tylko takie piec.
Edith85 12.11.2013 15:42
Właśnie takiego przepisu szukałam, chciałabym tylko zamienić część zwykłej mąki na jakąś zdrowszą i zmniejszyć ilość cukru (mniejsze wyrzuty sumienia po zjedzeniu) :)
joanna30 09.11.2013 14:29
bardzo ciekawe ciasto. Ja dzisiaj piekłam zwykłe marchewkowe ;)
Sylwia26 09.11.2013 13:35
ale pyszności :)
everay 09.11.2013 11:08
fajne połączenie:))
Megg 09.11.2013 10:10
bardzo ciekawe ciasto i wygląda bardzo smakowicie
Stenka 09.11.2013 10:09
ciekawy przepis
Renata9 09.11.2013 09:29
fajne ciacho, muszę takie zrobić
pierniczkowo 09.11.2013 09:28
fajnie wygląda, musi być pyszne :)
Kasia35 09.11.2013 08:33
przepis wart wypróbowania :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat