Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowo-pomarańczowe

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4
olej szklanka
cukier 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
cukier wanilinowy 1 opakowanie
tarta marchew 1,5 szklanki
skórka z pomarańczy z jednej
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowo-pomarańczowe

Jajka, olej i cukier dokładnie wymieszać na gładką masę. Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
Następnie do masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, cukier wanilinowy, marchewkę oraz skórkę z pomarańczy i wszystko dokładnie wymieszać. Na wysmarowaną tłuszczem blachę wyłożyć ciasto.
Piec ok. 40 – 50 minut (im mniejszy wymiar blachy, czyli im wyższa blacha tym dłuższy czas pieczenia, w moim przypadku blacha miała 35×24 cm, a cazs pieczenia wyniósł ok. 45 min).

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dwa pokoje z kuchnią 24.03.2013 08:03
super zdjęcie! marchewkowe jest przepyszne!
GOSIA18 24.03.2013 00:00
przepyszne
Monika58 23.03.2013 22:18
bardzo zdrowe i pyszne
kasienka23 23.03.2013 16:35
uwielbiam to ciasto!
Adamorek 23.03.2013 14:13
doskonałe, aromatyczne połączenie
Rafał3 23.03.2013 12:33
mniam mniam świetne
Boska_Agatka 23.03.2013 12:27
Polecam serdecznie świetny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak