Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowo-piernikowe

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 30 dag
cukier puder 1/2 szkl
mleko 1 szkl
jajko 3 szt
marchewka tarta 1 szkl
masło 10 dag
kakao 1 łyżka
cukier 1 łyżka
kisiel 1 łyżka
cukier waniliowy 2 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowo-piernikowe

Kroki postępowania

1
Masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę, dodając stopniowi po 1 żółtku. Następnie dodawać mąkę na przemian z mlekiem. Pod koniec wsypać utartą marchew, sztywno ubitą pianę z 2 białek, sodę rozpuszczoną w 1 łyżeczce mleka, wymieszać. Połowę ciasta wyłożyć do foremki keksowej,
Krok 1 - Ciasto marchewkowo-piernikowe foto
2
Do drugiej połowy wmieszać kakao i przyprawę do pierników, wyłożyć na ciasto jasne.
Krok 2 - Ciasto marchewkowo-piernikowe foto
3
Z 1 białka i 1 łyżki cukru ubić sztywną pianę dodać kisiel, wymieszać i wylać na ciasto, wyrównać. Włożyć do nagrzanego piekarnika
Krok 3 - Ciasto marchewkowo-piernikowe foto
4
Piec w temp 180 stopni około 20-25 minut. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Krok 4 - Ciasto marchewkowo-piernikowe foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

kuklik 06.01.2014 17:36
super ciacho
romanrafal
romanrafal 21.07.2013 10:04
super ciasto
Bernadeta1 30.11.2012 01:05
bardzo smacznie wygląda
Natalia/tubisiek 09.09.2012 21:07
dla mnie super :)
Motorek 27.05.2012 13:28
smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak