Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowo-dyniowe

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 3 szklanki
starta marchew 2 szklanki
cukier 3/4 szklanki
olej 1 szklanka
jajko 3
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cynamon 2 łyżeczki
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
orzechy włoskie 1 garść
serek mascarpone 250 g
śmietana kremówka 1 szklanka
cukier puder 3 łyżki
cukier waniliowy 1
puree 1 z dyni

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowo-dyniowe

Marchew obieramy, ścieramy na średnich oczkach, zasypujemy 3 łyżkami cukru i odstawiamy na godzinę by puściła sok. Dynię gotujemy, studzimy i miksujemy na puree.

Jajka mieszamy z cukrem, olejem, ekstraktem lub cukrem z prawdziwą wanilią, marchewką i puree z dyni. Następnie stopniowo dodajemy mąkę, którą wcześniej mieszamy z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i przyprawą korzenną. Całość mieszamy aby nie było grudek. Na koniec dodajemy posiekane orzechy, delikatnie wszystko mieszamy.

Tak przygotowaną masę wlewamy do formy (u mnie okrągła o średnicy ok. 25cm) wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 50min.

Wyjmujemy do ostudzenia, w międzyczasie przygotowujemy krem: śmietanę kremówkę ubijamy, gdy zesztywnieje dodajemy stopniowo cukier puder wymieszany z cukrem waniliowym, cały czas ubijając, następnie dodajemy po łyżce serka mascarpone. Ubijamy aż krem będzie sztywny, bez grudek.

Po wystudzeniu ciasta nakładamy na nie krem i rozprowadzamy równomiernie. Przechowujemy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miroslawa 23.12.2012 04:54
fajne i smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak