Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowo - orzechowe

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka 2 szkl,
jajko 4 szt,
cukier 1,5 szkl,
marchewka 2 szkl, startej marchewki
masło lub margaryna 175 g,
Soda oczyszczona Prymat 2 płaskie łyżeczki,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki płaskie,
cynamon Prymat 4 łyżeczki,
orzechy włoskie 3/4 szkl, posiekanych orzechów

polewa;

serek topiony 100 g, śmietankowy,
masło 100 g,
cukier puder 1 szkl,
cukier waniliowy 2 łyżeczki,

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowo - orzechowe

Jajka ubijamy razem z cukrem na jednolitą puszystą masę.

Następnie dodajemy startą na tarce (drobne oczka )marchewkę i dokładnie mieszamy.

Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oraz z cynamonem dodajemy do masy.

Całość łączymy z rozpuszczonym i wystudzonym masłem.

Na samym końcu do masy dodajemy posiekane na kawałki orzechy włoskie i dokładnie mieszamy.

Ciasto przekładamy na blaszkę wysmarowaną i wysypaną bułką tartą.

Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 40 - 50 minut.

Upieczone jeszcze ciepłe ciasto smarujemy przestudzoną polewą.

Polewa ;

Masło rozpuszczamy razem z serkiem, miksujemy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 14.09.2017 21:30
Dobre ciasto.
jejkuchnia 14.09.2017 08:24
Ciekawa propozycja. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak