Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe.

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto.

mąka 200 g
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
sól 1 szczypta
jajko 2 sztuki
cukier 1 szklanka
olej roślinny 150 ml
marchewka 200 g
wiórki kokosowe 50 g
płatki migdałowe 50 g
brzoskwinie 1 sztuka
cukier wanilinowy 1 sztuka

Krem.

serek śmietankowy 120 g
masło 50 g
cukier puder 0,5 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe.

Przygotowujemy formę średnicy 21 cm, wyściełamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem dno i boki formy. Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz sól mieszamy i przesiewamy. W drugiej misce ubijamy jajka na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier i cukier wanilinowy, mieszamy na wysokich obrotach. Następnie powoli dodajemy olej, miksujemy. Teraz kolej na marchewkę (którą trzeba zetrzeć na małych oczkach), migdały i wiórki kokosowe- mieszamy wszystko razem ŁYŻKĄ, po chwili dodajemy pokrojoną w drobną kostkę brzoskwinię. Na koniec dodajemy mąkę i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy, pieczemy ciasto przez 60 minut w 150 stopniach. Po tym czasie wyciągamy ciasto i pozostawiamy do ostygnięcia, wtedy możemy przeciąć ciasto na pół i przełożyć kremem. Krem smarujemy także na wierzch ciasta, ozdabiamy orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agata3 20.02.2015 12:50
wygląda znakomicie :)
Lucan 19.02.2015 22:06
moje ulubione ciasto "warzywne":)
Wiktoria29 19.02.2015 21:02
pyszne ciacho, uwielbiam marchewkowce
RenataZ-et 19.02.2015 20:58
bardzo smaczne ciasto

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak