Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe z żurawiną i orzechami włoskimi

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

marchewka 400 g
mąka 250 g
cukier puder 250 g (z cukru brzozowego)
olej rzepakowy 0,5 szklanki (tłoczony na zimno)
jajko 3 sztuki
Soda oczyszczona Prymat 1,5 łyżeczki
żurawina suszona 4 łyżki
orzechy włoskie 1 spora garść

Przyprawy

cynamon Prymat 1 łyżeczka
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 duża szczypta
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
ziarenka z lasek wanilii

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z żurawiną i orzechami włoskimi

Kroki postępowania

1
Propozycja na delikatne, aromatyczne, zdrowe i bardzo smaczne ciasto marchewkowe wypełnione orzechami włoskimi i suszoną żurawiną.
Ciasto jest lekkie i dietetyczne dzięki głównemu składnikowi, jakim jest marchewka oraz zastosowaniu cukru pudru, przygotowanego z cukru brzozowego (ksylitolu), zawierającego o połowę mniej kalorii niż zwykły cukier.

* jeśli nie posiadamy ksylitolu, do przygotowania ciasta możemy użyć także cukru białego bądź trzcinowego.

PRZYGOTOWANIE:

Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Krok 1 - Ciasto marchewkowe z żurawiną i orzechami włoskimi  foto
2
Cukier brzozowy mielimy w młynku do kawy, aby przygotować cukier puder.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder, sodę oczyszczoną, gałkę muszkatołową, szczyptę soli oraz cynamon.

Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Ciasto marchewkowe z żurawiną i orzechami włoskimi  foto
3
Następnie do suchych składników dodajemy jajka, olej rzepakowy, ziarenka z laski wanilii i wszystko mieszamy.
Krok 3 - Ciasto marchewkowe z żurawiną i orzechami włoskimi  foto
4
Do powstałej masy dodajemy utarte marchewki i jeszcze raz mieszamy.
Krok 4 - Ciasto marchewkowe z żurawiną i orzechami włoskimi  foto
5
Na sam koniec przygotowywania ciasta do masy dodajemy suszoną żurawinę oraz pokruszone orzechy włoskie.
Krok 5 - Ciasto marchewkowe z żurawiną i orzechami włoskimi  foto
6
Następnie wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i wlewamy do niej ciasto (ciasto przez upieczeniem jest dość rzadkie).

Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 - 45 minut.

* Przed końcem pieczenia, warto sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest właściwie upieczone.
Krok 6 - Ciasto marchewkowe z żurawiną i orzechami włoskimi  foto
7
Upieczone ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Życzę smacznego! :)
Krok 7 - Ciasto marchewkowe z żurawiną i orzechami włoskimi  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 04.05.2015 22:01
pyszne ciasto
Stenka 11.02.2015 19:16
ciekawy przepis
IwonaDD 11.02.2015 13:54
pyszne ciasto
kloruś 11.02.2015 11:36
chętnie bym skosztowała! Pyszności!
Maridka19 11.02.2015 08:12
Ale apetycznie wygląda :)
Paulinaa
Paulinaa 11.02.2015 03:25
Wygląda smakowicie. :)
Edith85 10.02.2015 21:59
mniam, musi być pyszne :)
Renata9 10.02.2015 21:38
Bardzo smaczne ciasto, ja jeszcze nigdy nie robiłam marchewkowego ciasta, jakoś nie mogę się do tego zabrać :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak