Ciasto marchewkowe z polewą czekośliwkową

Ciasto marchewkowe z polewą czekośliwkową

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Miękkie, wilgotne ciasto marchewkowe z dodatkiem orzechów włoskich i migdałów. Polane bardzo smaczną polewą ze śliwek i czekolady, czyli taka czekośliwka :)
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto marchewkowe:

  • jajka

    3 sztuki
  • cukier

    0.75 szklanki
  • olej rzepakowy

    0.75 szklanki
  • mąka pszenna

    1 szklanka
  • mąka krupczatka

    0.5 szklanki
  • migdały siekane

    100 gramów
  • orzechy włoskie siekane

    50 gramów
  • cynamon mielony

    0.5 łyżeczki
  • proszek do pieczenia

    1.5 łyżeczki
  • soda oczyszczona Prymat

    0.5 łyżeczka
  • marchewka

    200 gramów

Na polewę śliwkową:

  • śliwki węgierki

    200 gramów
  • cukier

    2 łyżki
  • czekolada gorzka

    100 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:

Marchewkę zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach. Migdały i orzechy włoskie rozdrobnić lub drobno posiekać. Wymieszać z przesianą mąkę pszenną, mąką krupczatką, cynamonem, proszkiem do pieczenia i sodą. Jajka utrzeć z cukrem, aż całkiem się rozpuści, a masa zbieleje i zwiększy objętość. Cały czas miksując wlewać cienkim strumykiem olej. Wsypać mąkę z orzechami i zmiksować na mniejszych obrotach miksera. Na końcu dodać startą marchewkę i wymieszać dokładnie łopatką. Ciasto przelać do natłuszczonej formy ∅ 25 cm z papierem do pieczenia na dnie. Piec w 180°C przez 40-50 min. Ciasto wystudzić.

Polewa czekośliwkowa:

Śliwki pokroić na połówki usuwając pestki. Włożyć do garnuszka, zasypać cukrem i podgrzewać na małym ogniu, aż puszczą sok. Kiedy zaczną się rozpadać, zdjąć z ognia i zmiksować blenderem na gładki mus. Ponownie zagrzać i dodać połamaną czekoladę. Mieszać, aż się rozpuści i jak zacznie gęstnieć polać ciasto marchewkowe. Wierzch można dodatkowo udekorować posypkami. Po zastygnięciu polewy ciasto pokroić.

Smacznego :)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Basiliana

20.11.2018 21:32
Świetny pomysł na polewę - śliwka z czekoladą musi idealnie pasować do ciasta marchewkowego.

Bożena Matuszczyk

20.11.2018 09:36
Smakowite ciasto ,porywam kawałek;)

bietka

20.11.2018 08:40
Ciasto musi być pyszne i ta polewa mniam :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat