Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z orzechami i rodzynkami
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA WE FRYTKOWNICY BEZTŁUSZCZOWEJ:
Polecam przygotować ten przepis w formie muffinek w airfryerze. Rozłóż ciasto do silikonowych foremek i piecz je w 170 stopniach przez 15-20 minut.
Kroki postępowania
Wszystkie sypkie, suche składniki przesiać do dużej miski, wymieszać.
Do osobnej miski wbić jajka, dodać olej, śmietanę i wymieszać.
Połączyć mokre składniki z suchymi za pomocą trzepaczki lub miksera.
Marchewkę zetrzeć na średnich oczkach, rodzynki namoczyć przez około 15 minut, orzechy posiekać. Wszystko dodać do ciasta i wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut. Warto sprawdzić je patyczkiem po upływie 50 minut i dostosować czas pieczenia do posiadanego piekarnika.
Wystygnięte ciasto pokrywamy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny.