Doradca Smaku logoandPrymat logo
Najnowszy odcinek programu Doradca Smaku OGLĄDAJ

Ciasto marchewkowe z orzechami i rodzynkami

Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Ciasto marchewkowe z orzechami, rodzynkami i lukrem. To ciasto możesz upiec także w formie muffinek w air fryerze.

Składniki:

mąka
1,5 szklanki
cukier
1 szklanka
jajko
4 sztuki
olej
1 szklanka
proszek do pieczenia
1,5 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat
1,5 łyżeczki
Sklep Prymat
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat
2 łyżki
Sklep Prymat
orzechy włoskie
1 szklanka
marchewka tarta
1,5 szklanki
rodzynki
1 szklanka
śmietana 18%
2 łyżki

Lukier:

cukier puder
1 szklanka
sok z cytryny
2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z orzechami i rodzynkami

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA WE FRYTKOWNICY BEZTŁUSZCZOWEJ:

Polecam przygotować ten przepis w formie muffinek w airfryerze. Rozłóż ciasto do silikonowych foremek i piecz je w 170 stopniach przez 15-20 minut. 

Kroki postępowania

1

Wszystkie sypkie, suche składniki przesiać do dużej miski, wymieszać. 

2

Do osobnej miski wbić jajka, dodać olej, śmietanę i wymieszać.

5

Połączyć mokre składniki z suchymi za pomocą trzepaczki lub miksera. 

6

Marchewkę zetrzeć na średnich oczkach, rodzynki namoczyć przez około 15 minut, orzechy posiekać. Wszystko dodać do ciasta i wymieszać łyżką. 

7

Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 22 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-60 minut. Warto sprawdzić je patyczkiem po upływie 50 minut i dostosować czas pieczenia do posiadanego piekarnika. 

8

Wystygnięte ciasto pokrywamy lukrem przygotowanym z cukru pudru i soku z cytryny. 

Zobacz więcej innych przepisów na ciasto marchewkowe:

Ciasto marchewkowe z czekoladą 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Dede reporter 06.01.2024 20:50
Wyszło bardzo dobre, choć dałam mniej cukru, a i tak za dużo jeszcze. dałabym 1/2 szklanki cukru.
Dede reporter 06.01.2024 12:23
Plus za podawanie ilości składnikow w szklankach a nie gramach - dla leniwych. Minus za to, czego najbardziej nie lubię w przepisach - nie wiem jaką blachę przygotować. Zgaduj zgadula. Powinno być zawsze u góry przepisu!!! Ale uwielbiam ciasto marchewkowe i dziś upiekę.
Bernadeta1 04.09.2013 11:20
często robię ciasto marchewkowe, bardzo smaczne
rjustysia 29.06.2013 11:45
Ciasto wygląda niezwykle zachęcająco!
caralajna 16.04.2013 07:44
lubię ciasta marchewkowe
Łucja 10.03.2013 22:51
uwielbiam ciasta marchewkowe :)
Monika-twin 21.02.2013 07:02
przepyszne
Monika-twin 21.02.2013 07:02
bardzo lubie ciasto marchewskowe
Anna169Hosz 24.01.2013 09:29
Ogólnie nie przepadam za ciastem marchewkowym ale to wygląda bardzo apetycznie...może się jednak skuszę:)
[email protected] 23.01.2013 08:37
ciasto pychotka
alaaa 18.01.2013 20:35
ja też dodaję orzechy,pyszne ciasto
Konczi 16.01.2013 11:57
kocham marchewkowe ciacha ale z orzechami nie jadłam nigdy ...
dwa pokoje z kuchnią 16.01.2013 09:07
robiłam razem z córką,która ma 5lat, więc jest bardzo szczęśliwa że tak ładnie wyszło :)
anemon 15.01.2013 16:52
Wspaniale się prezentuje Twoje ciasto.
Mysiunia 15.01.2013 16:31
raz w życiu tylko pieklam ciasto marchewkowe - trzeba to powtórzyć :) Skorzystam z tego przepisy bo dodatek bakali bardzo mi się podoba :)
Poison1988 15.01.2013 12:44
kolejne ciasto marchewkowe...a ja jeszcze nie zrobiłam... :D wygląda pysznie :)
Joannasz3190 15.01.2013 12:12
Robię podobne, ale to jest bogatsze. Muszę wypróbować :)
Mienta 15.01.2013 12:01
uwielbiam ciasta marchewkowe
Sisterskitchen 15.01.2013 11:27
kocham ciasta marchewkowe, muszę zrobić takie
gosia56 15.01.2013 11:09
pycha
IwonaKa 15.01.2013 11:08
bardzo je lubię
fotoviderek 15.01.2013 10:18
Pyszny marchewkowy keks :)
cukiereczek 15.01.2013 10:09
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek itsnatural smak