Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe z orzechami

2.0
(4)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 4 szt
olej 300 ml
cukier 1 szkl
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
rodzynki 1/2 szkl
marchew 4 szt
wiórki kokosowe 5 łyżek
orzechy posiekane 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z orzechami

Kroki postępowania

1
Oddzielam żółtka od białek i te drugie ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Krok 1 - Ciasto marchewkowe z orzechami foto
2
Dodaję żółtka i cukier, ubijam do ich pełnego rozpuszczenia.
Krok 2 - Ciasto marchewkowe z orzechami foto
3
Stopniowo dodaję mąkę, proszek do pieczenia i olej.
Obieram marchewkę i ścieram lub blenderuję.
Krok 3 - Ciasto marchewkowe z orzechami foto
4
Dodaję marchewkę i mieszam już łyżką. Ciasto jest już dość gęste.
Krok 4 - Ciasto marchewkowe z orzechami foto
5
Dodaję orzechy oraz połowę wiórków, ponownie mieszam.
Krok 5 - Ciasto marchewkowe z orzechami foto
6
Zalewam wrzątkiem rodzynki na 5 minut. Odsączam, dodaję do ciasta. Mieszam.
Krok 6 - Ciasto marchewkowe z orzechami foto
7
Nalewam ciasto na wysmarowaną i posypaną bułką tartą blaszkę. Posypuję resztą kokosowych wiórek.
Piekę przez godzinę w 180 stopniach.
Krok 7 - Ciasto marchewkowe z orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kejti 06.04.2014 21:13
Często je robię,z orzechami smakuje najlepiej,ale robię też z polewą jogurtową.Twoje prezentuje się znakomicie i na pewno jest smaczne :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak