Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z nutą cytrynową
Ciasto:
Jaja utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Następnie powoli, wąską strużką wlewać olej, ciągle ucierając. Po wlaniu całej szklanki oleju dodać do ciasta mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kurkumą. Na koniec wsypać posiekane orzechy oraz marchew i dokładnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Przełożyć ciasto do formy o wymiarach 26x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C, do „suchego patyczka”. Po upieczeniu wystudzić ciasto.
Krem:
Miękkie masło rozetrzeć w misce mikserem lub wypukłą stroną łyżki. Stopniowo dodawać serek, ciągle ucierając. Następnie dodać miód, sok z cytryny oraz skórkę otartą z 1/4 cytryny i dokładnie wymieszać.Krem rozsmarować na wystudzonym cieście przy pomocy szpatułki.
Dekoracja:
Ciasto pokroić na kawałki i każdy z nich udekorować powidłami, pokrojonymi w ćwiartki orzechami włoskimi i skórką cytrynową.