Ciasto marchewkowe z nutą cytrynową

Ciasto marchewkowe z nutą cytrynową

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Wilgotne i puszyste ciasto marchewkowe to klasyka wśród jesiennych wypieków. W proponowanej przez mnie wersji polewa ma delikatny, cytrynowy aromat, który bardzo dobrze współgra z cynamonem i kremowym serkiem.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na ciasto marchewkowe:

  • jaja

    4 sztuki
  • marchew

    4 sztuki
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • olej rzepakowy

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • orzechy włoskie siekane

    0.5 szklanki
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • kurkuma mielona

    0.25 łyżeczki
  • soda oczyszczona

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1.5 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta

Na krem:

  • serek kremowy

    150 gramów
  • masło miękkie

    50 gramów
  • miód

    3 łyżeczki
  • sok z cytryny

    3 łyżeczki
  • starta skórka z cytryny

    0.25 sztuki

Dekoracja:

  • powidła śliwkowe

    6 łyżeczek
  • starta skórka z cytryny

    0.5 sztuk
  • orzechy włoskie

    6 sztuk
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Jaja utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Następnie powoli, wąską strużką wlewać olej, ciągle ucierając. Po wlaniu całej szklanki oleju dodać do ciasta mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kurkumą. Na koniec wsypać posiekane orzechy oraz marchew i dokładnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Przełożyć ciasto do formy o wymiarach 26x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C, do „suchego patyczka”. Po upieczeniu wystudzić ciasto.

Krem:
Miękkie masło rozetrzeć w misce mikserem lub wypukłą stroną łyżki. Stopniowo dodawać serek, ciągle ucierając. Następnie dodać miód, sok z cytryny oraz skórkę otartą z 1/4 cytryny i dokładnie wymieszać.Krem rozsmarować na wystudzonym cieście przy pomocy szpatułki.

Dekoracja:
Ciasto pokroić na kawałki i każdy z nich udekorować powidłami, pokrojonymi w ćwiartki orzechami włoskimi i skórką cytrynową.

Do ciasta potrzebne są dwie szklanki startej marchwi, czyli ok. 4 średnich marchewek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat