Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe z nutą cytrynową

5.0
(20)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Wilgotne i puszyste ciasto marchewkowe to klasyka wśród jesiennych wypieków. W proponowanej przez mnie wersji polewa ma delikatny, cytrynowy aromat, który bardzo dobrze współgra z cynamonem i kremowym serkiem.

Składniki:

Na ciasto marchewkowe:

jaja 4 sztuki
marchew 4 sztuki
mąka pszenna 2 szklanki
olej rzepakowy 1 szklanka
cukier 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
orzechy włoskie siekane 0.5 szklanki
cynamon 1 łyżeczka
Kurkuma mielona Prymat 0.25 łyżeczki
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
sól 1 szczypta

Na krem:

serek kremowy 150 gramów
masło miękkie 50 gramów
miód 3 łyżeczki
sok z cytryny 3 łyżeczki
starta skórka z cytryny 0.25 sztuki

Dekoracja:

powidła śliwkowe 6 łyżeczek
starta skórka z cytryny 0.5 sztuk
orzechy włoskie 6 sztuk

Porada

Do ciasta potrzebne są dwie szklanki startej marchwi, czyli ok. 4 średnich marchewek.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z nutą cytrynową

Ciasto:
Jaja utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Następnie powoli, wąską strużką wlewać olej, ciągle ucierając. Po wlaniu całej szklanki oleju dodać do ciasta mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i kurkumą. Na koniec wsypać posiekane orzechy oraz marchew i dokładnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Przełożyć ciasto do formy o wymiarach 26x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 45 minut w temperaturze 180 st. C, do „suchego patyczka”. Po upieczeniu wystudzić ciasto.

Krem:
Miękkie masło rozetrzeć w misce mikserem lub wypukłą stroną łyżki. Stopniowo dodawać serek, ciągle ucierając. Następnie dodać miód, sok z cytryny oraz skórkę otartą z 1/4 cytryny i dokładnie wymieszać.Krem rozsmarować na wystudzonym cieście przy pomocy szpatułki.

Dekoracja:
Ciasto pokroić na kawałki i każdy z nich udekorować powidłami, pokrojonymi w ćwiartki orzechami włoskimi i skórką cytrynową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak