Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe z musem brzoskwiniowym i czarną porzeczką

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 2 szklanki
cukier 0,5 kubka
jajko 2 duże
mleko 1 szklanka
olej rzepakowy 3 łyżki
mak 2 czubate łyżki
marchew 0,5 kubka startej
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
czarna porzeczka 2 kubki
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 płaska łyżka
mus brzoskwiniowy 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z musem brzoskwiniowym i czarną porzeczką

Kroki postępowania

1
W miseczce ubić jajka, stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia, mleko, olej rzepakowy. Na koniec dodać startą marchew i mak. Dobrze wymieszać. Wyłożyć na blaszkę (20cm x 20 cm) posmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą (lub wyłożoną papierem do pieczenia). Piec w 180 stopniach przez około 35 min.
Krok 1 - Ciasto marchewkowe z musem brzoskwiniowym i czarną porzeczką foto
2
Połowę czarnych porzeczek zmiksować na gładki mus. Żelatynę rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody dodać do musu porzeczkowego i dokładnie wymieszać, wstawić do lodówki.
Krok 2 - Ciasto marchewkowe z musem brzoskwiniowym i czarną porzeczką foto
3
Na gotowe, ostudzone ciasto wyłożyć mus brzoskwiniowy, posypać resztą czarnych porzeczek i wylać lekko zastygającą galaretką zrobioną wcześniej z czarnych porzeczek. Wstawić do lodówki i pozostawić do całkowitego stygnięcia galaretki.
Krok 3 - Ciasto marchewkowe z musem brzoskwiniowym i czarną porzeczką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 16.09.2013 14:31
ciekawy mus

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak