Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe z kremem jabłkowym i polewą bananową

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 2 szkl.
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cynamon Prymat 2 łyżeczki
jajko 4 szt.
cukier 3/4 szkl.
olej 2/3 szkl.
marchew 3 szt.

Krem

serek mascarpone 250 g
mus jabłkowy 5 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
cukier puder 4 łyżki
cynamon Prymat 1 łyżeczka

Polewa bananowa

sok bananowy 500 ml
budyń waniliowy 1 szt.
Żelatyna wieprzowa Prymat 1 łyżeczka
Kurkuma mielona Prymat szczypta

Porada

Do użycia polewy zamiast żelatyny można użyć galaretkę cytrynową.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z kremem jabłkowym i polewą bananową

Kroki postępowania

1
Przesianą mąkę wymieszać z cynamonem i sodą.
Krok 1 - Ciasto marchewkowe z kremem jabłkowym i polewą bananową foto
2
Jajka ubić razem z cukrem i zmiksować razem z mąką i olejem (dodajemy naprzemiennie).
Krok 2 - Ciasto marchewkowe z kremem jabłkowym i polewą bananową foto
3
Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odcisnąć z nadmiaru soku i dodać do ciasta.
Krok 3 - Ciasto marchewkowe z kremem jabłkowym i polewą bananową foto
4
Ciasto przełożyć do formy (25 cm x 25 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180'C przez 40 min. Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na 2 części.
Krok 4 - Ciasto marchewkowe z kremem jabłkowym i polewą bananową foto
5
Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości mleka i schłodzić. Do schłodzonej żelatyny dodać mus jabłkowy. Następnie całość połączyć z mascarpone oraz cukrem pudrem i ubić na sztywny krem. Przygotowanym kremem przełożyć blaty ciasta.
Krok 5 - Ciasto marchewkowe z kremem jabłkowym i polewą bananową foto
6
Budyń ugotować na soku bananowym. Kiedy budyń się zagotuje zdjąć go z palnika i cały czas mieszając dodać żelatynę i szczyptę kurkumy. Mieszać do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Odstawić do chwili kiedy polewa będzie chłodna, ale nadal płynna (ok. 15 min.)
Krok 6 - Ciasto marchewkowe z kremem jabłkowym i polewą bananową foto
7
Przygotowaną polewą polać ciasto i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc).
Krok 7 - Ciasto marchewkowe z kremem jabłkowym i polewą bananową foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Termitek79 05.02.2017 17:09
Bardzo dobre ciasto, dzisiaj je zrobiłam jednakże bez kremu bo już nie miałam czasu, posypałam cukrem pudrem i jest wyśmienite, polecam
ania2610 29.09.2015 15:20
marchewka wygląda cudnie i jeszcze masa do tego - przepyszne ciasto!
Madzai 29.09.2015 08:32
Ta polewa bananowa bardzo ciekawa
Poison1988 29.09.2015 08:11
wygląda pysznie :)
Krystyna32 29.09.2015 08:09
smaczne ciasto
Franciszek 29.09.2015 00:59
dobre do kawy
MałaMi89 28.09.2015 23:39
Ciasta marchewkowego jeszcze nigdy nie jadłam i widzę, że mam czego żałować :))
halina17 28.09.2015 22:12
Smaczne ciasto.
agnieszka214 28.09.2015 22:05
musi apetycznie smakowac
wwwiolka 28.09.2015 21:15
Bardzo fajny przepis.
Mama niejadka 28.09.2015 20:50
Ciekawy pomysł
Renata9 28.09.2015 20:25
Smaczne ciacho :-)
kuchcik89 28.09.2015 20:21
to ciasto musi być pyszne :)
Bernadeta1 28.09.2015 20:10
super przepis na pyszne ciasto
Wiktoria29 28.09.2015 20:09
fajny pomysł na polewę
mirosława4 28.09.2015 20:02
apetyczne !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak