Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe z czekoladą i orzeszkami

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1 szklanka
mąka orkiszowa 1 szklanka
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 2 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
cukier trzcinowy 3/4 szklanka
olej 1 szklanka
drobno starta marchewka 3 szklanka
cynamon 1 łyżeczka
gorzka czekolada 60 g
orzeszki ziemne 2 prażone
serek homogenizowany (naturalny)

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z czekoladą i orzeszkami

Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy do niej olej dokładnie łącząc składniki.

Wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem, sodą i cynamonem, dokładnie mieszamy.

Dodajemy startą marchewkę.

Dokładnie mieszamy i przelewamy do keksówki.

Pieczemy około 50 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka).

Po wystudzeniu polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy orzeszkami.

Obłędnie smakuje podawane z serkiem homogenizowanym.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak