Ciasto marchewkowe z cytrynową pianką

Ciasto marchewkowe z cytrynową pianką

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Aromatyczne i wilgotne ciasto marchewkowe przekładane lekką, cytrynową pianką to wypiek, który świetnie sprawdzi się podczas świątecznego spotkania z bliskimi.
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto marchewkowe:

  • jaja

    4 sztuki
  • marchew

    4 sztuki
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • olej rzepakowy

    1 szklanka
  • cukier

    1 szklanka
  • cukier wanilinowy

    1 opakowanie
  • orzechy włoskie

    3 łyżki
  • cynamon

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1.5 łyżeczki
  • sól

    1 szczypta

Cytrynowa pianka:

  • śmietana kremowa 30%

    330 mililitrów
  • galaretka cytrynowa

    1 opakowanie
  • woda

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto:
Jaja utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Następnie powoli, wąską strużką wlewać olej, ciągle ucierając. Po wlaniu całej szklanki oleju dodać do ciasta mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Na koniec wsypać posiekane orzechy oraz marchew startą na tarce o dużych oczkach i dokładnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Przełożyć ciasto do formy o wymiarach 26x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 45 minut w temperaturze 180°C, do „suchego patyczka”. Po upieczeniu wystudzić ciasto.
Pianka:
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i całkowicie wystudzić. Zimną śmietankę ubić na sztywno, a pod koniec ubijania powoli wlewać galaretkę.
Ciasto przekroić na dwa blaty, dolny blat przenieść z powrotem do formy i wyłożyć na niego masę śmietankową. Przykryć górnym blatem i wstawić ciasto do lodówki aby pianka stężała.

Do ciasta potrzebujemy dwóch szklanek tartej marchwi, czyli ok. 4 średnich marchewek.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat