Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe z cytrynową pianką

2.0
(8)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Aromatyczne i wilgotne ciasto marchewkowe przekładane lekką, cytrynową pianką to wypiek, który świetnie sprawdzi się podczas świątecznego spotkania z bliskimi.

Składniki:

Ciasto marchewkowe:

jaja 4 sztuki
marchew 4 sztuki
mąka pszenna 2 szklanki
olej rzepakowy 1 szklanka
cukier 1 szklanka
cukier wanilinowy 1 opakowanie
orzechy włoskie 3 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1.5 łyżeczki
sól 1 szczypta

Cytrynowa pianka:

śmietana kremowa 30% 330 mililitrów
galaretka cytrynowa 1 opakowanie
woda 1 szklanka

Porada

Do ciasta potrzebujemy dwóch szklanek tartej marchwi, czyli ok. 4 średnich marchewek.

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe z cytrynową pianką

Ciasto:
Jaja utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i szczyptą soli na jasną, puszystą masę. Następnie powoli, wąską strużką wlewać olej, ciągle ucierając. Po wlaniu całej szklanki oleju dodać do ciasta mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem. Na koniec wsypać posiekane orzechy oraz marchew startą na tarce o dużych oczkach i dokładnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Przełożyć ciasto do formy o wymiarach 26x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez ok. 45 minut w temperaturze 180°C, do „suchego patyczka”. Po upieczeniu wystudzić ciasto.
Pianka:
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i całkowicie wystudzić. Zimną śmietankę ubić na sztywno, a pod koniec ubijania powoli wlewać galaretkę.
Ciasto przekroić na dwa blaty, dolny blat przenieść z powrotem do formy i wyłożyć na niego masę śmietankową. Przykryć górnym blatem i wstawić ciasto do lodówki aby pianka stężała.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak