Ciasto marchewkowe z bitą śmietanką i cynamonem.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • jajka

    3 sztuki
  • olej

    5 łyżek
  • cukier trzcinowy

    pół szklanki
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • mąka tortowa

    półtorej szklanki
  • kasza manna

    2 łyżki
  • cynamon mielony

    2 łyżeczki
  • przyprawa do piernika

    2 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 płaska łyżeczka
  • proszek do pieczenia

    1 płaska łyżeczka
  • rodzynki

    pół szklanki
  • marchewka

    4 większe sztuki

Dodatkowo

  • śmietana kremówka

    30 % 250 ml
  • cukier puder

    do smaku
  • cynamon mielony

    według uznania
  • kolorowa posypka

    według uznania
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto marchewkowe piekę najczęściej jesienią, może dlatego, że tak pięknie pachnie cynamonem i piernikiem. Z powodzeniem można je upiec na świąteczny stół, moje jakoś tak wyjątkowo smakowało piernikiem. Udekorowane bitą śmietanką, cynamonem i posypką będzie się ładnie prezentowało na stole. Ciasto jest pyszne, więc bardzo je polecam. Zapraszam :)

Wykonanie:

1. Marchewki obieramy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach i odmierzamy 2 szklanki.

2. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy oba cukry i miksujemy aż masa będzie puszysta, następnie wlewamy olej, dodajemy cynamon i przyprawę do piernika i chwilę miksujemy, następnie dodajemy pozostałe sypkie składniki: proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, mąkę tortową i kaszę mannę, dokładnie miksujemy, na koniec dodajemy rodzynki i marchewkę i dokładnie mieszamy.

3. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia, ciasto sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone i dokładnie studzimy, następnie dowolnie kroimy.

4. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder do smaku i ubijamy. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.

5. Pokrojone ciasto dekorujemy śmietanką wyciskając rozetki, oprószamy ją cynamonem i dekorujemy posypką. Tak wykonane ciasto jest gotowe do podania.

6. Smacznego życzę.
Babeczka35
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy 23 cm. Ciasto można pokroić na około 12 kawałków. Zamiast domowego cukru waniliowego można użyć jedno opakowanie kupnego.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 03.06.2018 09:37
Fajne ciasto.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat