Ciasto marchewkowe z batatem i kremem różanym

Ifa

Ciasto marchewkowe z batatem i kremem różanym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto

  • batat

    250 g
  • marchewka

    200 g
  • olej kokosowy

    1 łyżka
  • olej rzepakowy

    2 łyżki
  • jajko

    3
  • mąka orkiszowa

    200 g, jasna
  • mąka krupczatka

    100 g
  • jogurt naturalny

    150 g
  • miód

    2 łyżki
  • cukier trzcinowy

    100 g
  • proszek do pieczenia

    1,5 łyżeczki
  • Soda oczyszczona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • cukier waniliowy

    1 op.
  • Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat

    1/2 łyżeczki

Krem

  • serek kremowy

    300 g, typu philadelphia
  • cukier

    150 g
  • woda różana

    1,5 łyżki

Dekoracja

  • Imbir kandyzowany

    1-2 łyżki
  • skórka z limonki

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto marchewkowe z batatem i kremem różanym foto
Warzywa obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
Krok 2 - Ciasto marchewkowe z batatem i kremem różanym foto
Starte warzywa przełóż do misy miksera, dodaj resztę składników i zmiksuj razem.
Krok 3 - Ciasto marchewkowe z batatem i kremem różanym foto
Okrągłą formę, o śr. 24 cm, wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.
Krok 4 - Ciasto marchewkowe z batatem i kremem różanym foto
Ciasto piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40-45 minut. Po upieczeniu ciasto pozostaw w formie do ostudzenia. Ciasto przekrój na dwie części.
Krok 5 - Ciasto marchewkowe z batatem i kremem różanym foto
Do misy miksera przełóż serek, dodaj cukier i wodę różaną, ubij aż cukier się rozpuści. Miskę wstaw na 20 minut do lodówki.
Spodni blat ciasta połóż na talerz lub paterę, posmaruj jedną częścią kremu, przykryj drugim plackiem i ten również posmaruj kremem.
Krok 6 - Ciasto marchewkowe z batatem i kremem różanym foto
Limonkę sparz i zetrzyj z niej skórkę. Imbir pokrój w drobną kostkę.
Krok 7 - Ciasto marchewkowe z batatem i kremem różanym foto
Ciasto udekoruj kandyzowanym imbirem i skórką z limonki.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Jadwiga/Jaga85 19.12.2016 14:10
super ciasto
iziona 19.12.2016 10:10
Genialne !
RenataZ-et 19.12.2016 10:06
rewelacja!
Krystyna32 19.12.2016 09:58
pyszne ciasto

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat