Przepis i sposób przygotowania na: ciasto marchewkowe wg brioszki
*Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
*Białka oddzielić od żółtek i razem z cukrem zmiskować na gęstą "lepką" masę.
*Do białkowej masy dodać: mąkę, marchew, kakao, olej, cynamon, żółtka. Całość wymieszać, jeżeli masa jest bardzo gęsta wtedy można dodać mleko. Najlepiej dodawać je stopniowo i sprawdzać stan masy, ma być ona gęsta, ale nie sucha.
* Całość przelewany do formy (w moim przypadku keksówka, gdyż blachę miałam zajętą).
*Wstawić do rozgrzanego (do 200 stopni) piekarnika na około 35-40 minut.
KREM:
*serek i ciepłe masło zmiksować ze sobą i dodawać powoli cukier puder. Można oczywiście go dodać więcej sprawdzając stopień słodkości. Całość miksujemy do uzyskania kremowej masy, następnie wstawiamy do lodówki.
*krem nakładamy na ostudzone ciasto.
Ciasto często podaje z latte z nutą cynamonową :)