Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto marchewkowe wg brioszki

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 2 duże
mąka pszenna 3 szklanki
olej 3/4 szlanki
jajko 2
cukier 3/4 szklanki
cynamon Prymat 1 łyżka
kakao 1 łyżka
serek kremowy 80g
cukier puder 5 łyżek
masło 30g
mleko nie całe pół szklanki opcjonalnie

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto marchewkowe wg brioszki

CIASTO
*Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
*Białka oddzielić od żółtek i razem z cukrem zmiskować na gęstą "lepką" masę.
*Do białkowej masy dodać: mąkę, marchew, kakao, olej, cynamon, żółtka. Całość wymieszać, jeżeli masa jest bardzo gęsta wtedy można dodać mleko. Najlepiej dodawać je stopniowo i sprawdzać stan masy, ma być ona gęsta, ale nie sucha.
* Całość przelewany do formy (w moim przypadku keksówka, gdyż blachę miałam zajętą).
*Wstawić do rozgrzanego (do 200 stopni) piekarnika na około 35-40 minut.

KREM:
*serek i ciepłe masło zmiksować ze sobą i dodawać powoli cukier puder. Można oczywiście go dodać więcej sprawdzając stopień słodkości. Całość miksujemy do uzyskania kremowej masy, następnie wstawiamy do lodówki.
*krem nakładamy na ostudzone ciasto.

Ciasto często podaje z latte z nutą cynamonową :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bogusia19 10.11.2013 16:10
apetycznie wyglada
dodi 10.11.2013 15:18
pyszne musi być!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak