Ciasto marchewkowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki

  • marchewka

    5 szt
  • mąka

    1 1/2 szkl
  • jajka

    4 szt
  • olej

    1 szkl
  • cukier

    1 szkl
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • cynamon Prymat

    1 łyżeczka
  • przyprawa do piernika

    1 łyżeczka
  • cukier waniliowy

    1 łyżka
  • sól

    1/2 łyżeczki

Polewa

  • serek śmietankowy

    100 g
  • miód

    3-4 łyżki
  • masło

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mąkę mieszamy z proszkiem, solą i sodą. Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Powoli dolewamy olej. Składniki suche stopniowo dodajemy do masy. Ciasto powinno być gęste. Następnie dodajemy cynamon oraz przyprawę do piernika. Na koniec dodajemy marchewkę. Pieczemy w temp. 180C około 45-55 minut.
Gdy ciasto ostygnie przygotowujemy polewę. Masło ucieramy mikserem. Dodajemy po łyżce serka ( słony serek np. Almette). Dosładzamy miodem. Smarujemy wierzch ciasta.
Smacznego:)

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Franciszek 23.11.2015 00:47
pyszne ciasto
joannaa24 22.11.2015 17:37
Super ciasto
agataw1990 22.11.2015 17:35
Jeden z moich faworytów ;)
Jadwiga/Jaga85 22.11.2015 15:38
Pyszne ciasto!
Justi2401 22.11.2015 15:32
Uwielbiam ciasto marchewkowe za to że jest takie ciężkie i wilgotne :) I ta polewa, pycha!
Joannasz3190 22.11.2015 14:58
Pyszności :)
w mojej kuchni 22.11.2015 14:49
moje smaki w tym cieście

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat