Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto marchewkowe

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

cukier 1 szklanka
olej 2 szklanki
mąka pszenna 2 szklanki
jajko 3 sztuki
marchewka drobno starta 1 szklanka
cynamon 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki

Krem

mleko 2 szklanki
budyń śmietankowy 1 opakowanie
mąka pszenna 3 łyżki
cukier 5 łyżek
margaryna 1 kostka

Dodatkowo

margaryna do wysmarowania formy
Bułka tarta klasyczna Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto marchewkowe

Ciasto:
1. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy olej, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cynamon, marchewkę i delikatnie mieszamy.
2. Ciasto przekładamy do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą blachy o wymiarach 23x23 cm i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika na około 60 minut.
Krem:
1. W 3/4 szklanki mleka mieszamy mąkę z budyniem. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem. Do gotującego mleka wlewamy "mieszankę" i gotujemy na wolnym ogniu budyń cały czas mieszając. Budyń studzimy. Do budyniu dodajemy po jednej łyżce margaryny i ucieramy na puszysty krem.
2. Upieczone i wystudzone ciasto kroimy na 2 blaty. Jeden blat smarujemy 3/4 kremu i przykrywamy drugim blatem. Wierzch ciasta również smarujemy kremem.
3. Ciasto dowolnie dekorujemy.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 02.01.2016 13:49
bardzo lubię ciasto marchewkowe, muszę wypróbować ten przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak